Margó 2020 – Székely Kriszta, a legbátrabb filmrendező

2011-ben került először megrendezésre a Margó Irodalmi Fesztivál, amely így is próbálja támogatni az irodalmat, mint egy elhanyagolt mostohagyereket. Ebben további segítséget nyújt a minden évben megrendezésre kerülő Könyvhét is. Mind az októberi, mind pedig a nyári alternatív programsorozat segíti az irodalom elterjedését, főleg a fiatalok körében. 


Ebben az évben, a járványhelyzetre való tekintettel, a nézőközönség, illetve az előadók biztonsága érdekében hibrid módon lett megtartva az idei fesztivál. A Székely Kriszta rendezővel folytatott interjúnak, bár online formában történt meg, így is átható ereje, kisugárzása volt. 

Balettművész vagy filmrendező? 

A 37 éves Székely Kriszta először klasszikus balett szakon szerzett diplomát, azonban nem helyezkedett el a szakmájában, hanem először Ázsiában, illetve Laoszon működtetett kocsmát, majd 2006-ban visszatért Magyarországra és kreatív munkatárs lett az RTL Klubnál. Ezután másoddiplomát szerzett színházrendező szakon, azóta is rendezőként dolgozik, többek között a Katona József Színházban, az Operában vagy a Budapesti Operettszínházban. 

Ezen adatokból is kiderül, hogy Székely Kriszta nem egy mindennapi ember, rendkívül sokszínű művész, illetve művészet-közvetítő. Ez a szenvedélye már gyermekkorában megmutatkozott, ugyanis kortársaihoz képest ő mindig is különlegesen állt az irodalomhoz. Rengeteget olvasott, már a Balett Intézet falain belül is, ahol még saját könyvklubot is alapított. 


„Alapítottam ott pár társammal – szerintem kicsit erőszakosan – egy könyvklubot, Művész Lelkek Társasága volt a neve.” – mondta a rendező, elmesélve, hogy úgy csatlakoztak hozzá a többiek, hogy akiket fogékonynak gondolt erre, „kényszerítette” a belépésre. 

Bizonyára az általa rendezett, vagyis átrendezett színművek elkészítésében ez a típusú bohóság, illetve korlátlan kreativitás segítette át az akadályokon. 

Együtt mindig könnyebb! 

Székely Kriszta azt is elmondta, hogy amikor kreatívan nyúl hozzá egy igazi klasszikushoz, mindig csapatban dolgoznak együtt. Hárman szoktak a szövegíráson, illetve az alapokon dolgozni, de véleménye szerint ahhoz, hogy egy előadás sikeres legyen ugyanolyan fontos a sminkesek, öltöztetők, táncosok, színészek, sőt még a nézők hozzáállása, szerepe is. 

A rendező azt is elárulta, hogy jelenleg is dolgozik új darabok összeállításán, melyekre szerintem mindannyian kíváncsian várunk.


Írta: Halász Réka

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése