SÚGÓ+ – Leásni a lélek mélyére

Péterfy-Novák Éva első regénye, az Egyasszony sikere után új kötettel jelentkezett: ezúttal novellákat írt. Közöttük helyet kapott Szentesi Éva egyik írása is, Csokiszív 2 címmel. A Rózsaszín ruha történetei egyszerre megrázóak és viccesek, de végül mindegyik nagyon mélyre hatol. 

A rózsaszín ruha
sokkal inkább novellafüzér, mintsem egyszerűen novelláskötet. Az egyes írások különálló történetek, de a végére valahogy mégis egymásba simulnak. Időnként nehéz követni azt, hogy kivel történnek az események, aztán ez is kirajzolódik. Nem választódik el egymástól élesen a valóság és a fikció. Nem lehet egyértelműen eldönteni, hogy mi történt meg valóban, és mi az, amit csak az írónő talált ki. De talán nem is érdemes ezen gondolkodni. 

Minden novella vezérfonala egy traumatikus esemény. De ezek százfelé ágaznak ezután. Nőbántalmazás, megcsalás, válás írja át a szereplők életét, de a boldogság csak ritkán. És a rózsaszín ruha? Az csak a végén kerül igazán elő. 

Péterfy-Novák Éva rendre erős emberekről ír. Már az Egyasszony is tabukat döntögetett, és úgy szólt egy bátor és mindenre képes nőről, hogy gondolatban sokan eggyé váltunk vele. Talán ez is volt a könyv hatalmas sikerének titka. Hogy az írónő képes volt kiírni magából kendőzetlenül mindazt, ami régóta érett benne. Nem érdekelte, hogy mit szól majd a környezete, csak az volt számára fontos, hogy ezekről beszéljen. A Rózsaszín ruhában sem finomkodik. Olyan témákat érint, amikről ritkán van szó. Már a legelején megjelenik például a szexuális bántalmazás kérdése, de a főszereplő talán még nem is tudja igazán, hogy mi történik. Vagy a témák között teret kap a megcsalás is, a másik fél iránti bizalom elvesztése. És különös történetek is megjelennek: fogalmam sincs, én hogyan reagálnék, ha egyszer csak a férjem szeretője felhívna azzal, hogy meg akar ismerni. 

A gyermekkorral kezdődik a könyv, hogy aztán ebből az álmodozással teli időszakból fejlődjön ki megannyi történet. De ezek nem valami idegen dolgok, hanem olyanok, amik bárkivel, bármikor megtörténhetnek. Ez a könyv az élet maga. Hullámzik a cselekmény, és miközben magunkban boncolgatjuk a történéseket, időről-időre magunkra ismerünk. Meglepő, de mialatt ezeket a nehéz életeket látom magam előtt, egészen sokat nevetek. A humor az, ami egy kicsit könnyebbé teszi a feldolgozást. 

A leplezetlen igazsága és a szókimondása teszi ezt a könyvet gördülékennyé, de egyben szívfacsaróvá is. Egyszerre nevettet meg és töri össze a lelkemet. Ez a kettősség végig kíséri a kötetet. És az a remény, hogy végül majd minden jóra fordul. 

A kötetből 2019-ben Sipos Vera színésznő rendezett előadást, amit a Lipták Villában mutattak be, Majzik Edit és Sárközi-Nagy Ilona szereplésével.

Péterfy-Novák Éve: A rózsaszín ruha
Libri, 2017, 166 oldal
Írta: Buruli Anita

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése