Adventi kalendárium – Beváló boszibabonák

Tavaly fogadásból kipróbáltam a Luca-napi babonákat és praktikákat, az eredmények pedig biztatóan alakultak. A népi műveletek ugyanis – akár a véletlen egybeesésnek, akár az árgus szemekkel figyelő boszik ténykedésének köszönhetően – nagy részben beváltak! 

Luca-búza ­– bevált 

Először a búzahagyományt teszteltem le, vagyis Luca napján egy cseréptányérra tettem tizenkét szem búzát, majd karácsonyig mindennap öntöztem. Mindezt egy kis előrejelzés reményében tettem, mert a hiedelem szerint, ha az ünnepig az összes búzaszem kikel, jó termésünk lesz a következő évben. Nos, a tizenkét szemből tíz karácsonyig kikelt, és a babona valóban bevált, ugyanis idén viszonylag jó termésnek örvendhettünk.

Luca széke – nem vált be 

A következő babona, amit lehetőségeimhez mérten kipróbáltam, a Luca széke volt. A néphagyomány szerint a széket tizenháromféle fából kell készíteni, és ha felállunk rá az éjféli mise alatt, láthatjuk a boszorkányokat. Ha pedig megláttuk őket, akkor mákot kell szórni a földre, hogy felszedjék. Jómagam éjfélkor, mákkal teli kezekkel felálltam egy hokedlire, amely gyanítom, hogy nem készült tizenháromféle fából, ugyanis egyetlen boszorkányt sem láttam, így a mákot sem szórhattam el. Talán majd a megfelelő székkel…

Luca széke
Forrás: OFI

Csillagos ég – bevált 

Azt tartja a babona, hogy ha Luca napján csillagos az ég, akkor jó termésre lehet számítani, főleg a gyümölcsösökben. Tavaly Luca napján az ég borongós volt a korai esti órákban, végül azonban kitisztult és láthatóvá váltak a csillagok. Ez pedig egyet jelentett az én augusztusi egyheti görnyedésemmel nagyszüleim szilvásában...

Fokhagyma – bizonyos mértékben bevált 

Luca napján fokhagymával dörzsölt kenyeret kell enni és az állatok fejét is be kell dörzsölni vele, a rossz szellemek elűzése érdekében. Most lehet filozofálni azon, hogy 2020 kinek is a műve, de egy biztos: a családtagokat jó magam – kedves ölebemmel együtt – jó távol űztem magamtól. 

Kővé válás – nem vált be 

A babona, amely szerencsére nem vált valóra, az volt, hogy Luca napján tilos a nőknek dolgozni, mert akkor kővé válhatnak. Mivel Luca napján épp a karácsonyi nagytakarítás alapjait fektettük le, meglehet, hogy magamra haragítottam a boszorkányokat, de kővé szerencsére nem váltam! 

Sarjadó gallyak – bevált 

Úgy tartják, hogyha egy leány lemetsz egy gallyat Luca napján, majd egy váza tiszta vízbe teszi, és az karácsonyig kivirágzik, a delikvens férjhez megy a következő évben. Az ágacska az én esetemben nem hajtott ki, amit nagyobb megkönnyebbüléssel, mint csalódással fogadtam. Az eredmény pedig igazolta a hagyományt, ugyanis még mindig hajadon vagyok.

Írta: Szabó Iringó

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése