Adventi kalendárium – Örömhír

Nemrég derült ki, hogy idén decemberben ritka ajándékkal örvendeztet meg bennünket az ég. Utóbbi fordulat ezúttal szó szerint értendő, ugyanis a Magyar Csillagászati Egyesület a Jupiter és Szaturnusz folyamatos „közeledéséről” számolt be honlapján. És hogy miért különösen izgalmas ez advent idején? Mert az asztronómusok úgy vélik, nagy valószínűséggel éppen e két bolygó került egymáshoz nagyon közel több mint kétezer éve, olyan fényes jelenséget alkotva, amelyre mindenki felfigyelt. Történt mindez akkor, amikor a júdeai Betlehemben megszületett egy bizonyos Jézus.

A három bölcs és a betlehemi csillag (mozaik)
Fotó: Nina-no/Wikipédia

Advent harmadik vasárnapján a katolikus hagyomány szerint a lilák között az egyetlen rózsaszín gyertyát kell meggyújtani, ez ugyanis az öröm színe. Ezüstvasárnapnak és örömvasárnapnak egyaránt nevezik, hiszen ekkor már nagyon közel a Megváltó eljövetele. Most pedig, amikor az ünnepi előkészületeket szomorúság, és eddig ismeretlen stressz, sőt, félelem lengi körül, együtt örülhetnek valaminek a hívők és a tudósok. Nem számít az sem, hogy Jézus nem decemberben jött a világra, valószínűleg hét évvel hamarabb, mint a hivatalos születési dátuma. Kit érdekel, amikor végre láthatjuk a „betlehemi csillagot”? 

Amiről eddig is lehetett tudni, hogy nem csillag volt, és úgy tűnik, üstökös sem, meglehet azonban, hogy az a jelenség lehet rá a „megfejtés”, amelyet idén december 21-én, kora este lehet majd teljes pompájában megfigyelni. 

„Bár a csillagászattól kicsit távolibb vizekre vezet, azért talán nem indokolatlan annak felvetése, hogy a fentiek fényében a jelenség bekövetkezése, látványa ebben a nehéz időszakban sokaknak adhat különleges támogatást. Lehet, hogy idén esetleg kevesebben tudjuk szeretteinkkel, ill. távolabbi családtagjainkkal együtt tölteni a karácsonyi ünnepeket, de ha felnézünk, látjuk, hogy mindannyian ugyanazon égbolt alatt élünk, és ezen az égbolton most talán ugyanazt a rendkívüli jelenséget láthatjuk, ami több mint kétezer évvel ezelőtt a Messiás, Jézus Krisztus születéséről adott hírt” – írja honlapján a Magyar Csillagászati Egyesület.

Kevésbé tudományos, de annál mókásabb megközelítése az égre tekintés hasznosságának egyik kedvenc képregényem Up (Fel) című epizódja. Nick Seluk Heart and Brain című sorozatának többi részét is szeretettel ajánlom mindenkinek, aki szeretne egy jót mosolyogni a szív és az ész mindennapi konfliktusain. 

Írta: Frei Gabriella

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése