Adventi kalendárium – A várakozás érzelemárnyalatai (karácsonyi playlist)

Teljes extázist élsz át, annyira feldob az év vége varázsa? Vagy csak túl akarod élni ezt a pár napot, mert neked a karácsony egyenlő a magánnyal? A szeretteidhez sietsz haza, hogy végre a családoddal lehess? Esetleg azt a szerelmet várod, amely felülmúlja az előzőt? Ebben a zenei csomagban minden felsorolt vágyhoz találsz pár ünnepi ütemet.


Dalválogatás közben azt tapasztaltam, hogy ha csoportosítjuk a karácsonyi témákat, végül egy igazi érzelmi hullámvasutat rajzolnak ki. A következő „xmas playlistet” ezért úgy állítottam össze, hogy a dalok többféle hangulatot foglaljanak egy csokorba. Mindegyikük egy-egy mozaikképet rejt a lehetséges belső valóságunkról. 

Melyikkel azonosulnál legszívesebben? 

1. Sia – Everyday is Christmas 

Már szeptemberben a decemberről álmodozol? Jobban várod a karácsonyi készülődést, mint magát az ünnepet? Akkor számodra Sia a legjobb választás, aki 2017-es dalában arról énekel, hogy milyen az, ha mindennap karácsony van. Számára ezt az állapotot a szerelem garantálja, és az, ha a társa ott van mellette. Nekem ez a kedvenc karácsonyi dalom, mert kifejezi, hogy talán az sem baj, ha nincs hó, sőt, az ünnepi hangulathoz az sem szükséges, hogy piros betűs dátum legyen. A lényeg az, hogy a szeretteinkkel lehessünk. 

„A tűz mellett ülve. Téged szeretni egy ajándék ma este. Téged szeretni egész életemben. Téged szeretni egy ajándék ma este. Minden nap karácsony, amikor velem vagy. Biztonságban vagyok, te vagy az Angyalom.”

 

2. Meghan Trainor – I’ll be home 

Állandóan rohansz és egy perc nyugtod sincs a hétköznapokban? A munkád annyira lefoglal, hogy a családod a háttérbe szorul mellette? Ha most bólogatsz, akkor Meghan neked énekel. Vele együtt ígérd meg te is, hogy hazatérsz karácsonykor! Sokan tényleg csak az év ezen szakaszában tudnak minőségi időt tölteni a szeretteikkel. Bár ez az év rendkívüli volt, juthatott időnk gondolkodni, mégis gyorsan elrepült.

„Nyár jött és magával vitte a tavaszt. Szóval most kezdjük a karácsonyi dalolást. Megtalálom a hazavezető utat.”

 

3. Train – Shake up Christmas 

Veled is előfordult már, hogy ahhoz, hogy magadhoz térj, szükséged lenne arra, hogy valaki felrázzon? Ha nem vagy túl motivált a karácsonyi készülődésben, esetleg a takarításból van eleged, akkor engedd a Traint is szóhoz jutni. A Shake up Christmas egy nagy csomag lelkesedés, hiszen arról szól, hogyan terjeszd a szeretetet, hogy betöltse körülötted az egész teret. A dalban megszólaló férfi a szerelmét is lelkesíti, remélve, hogy a lánnyal együtt könnyebben valósítja majd meg álmát. „Hideg van, de mi stílusosan vacogunk!” Talán december 25-én reggel lehet a legjobb választás a dal, hisz tökéletes ébresztőnek is. 

„Ébreszd fel! Ébreszt fel a boldogságot! Gyerünk, mindenki! Itt a karácsony!”

 

4. Liam Payne – All I want (for Christmas) 

Sajnos a kapcsolatok ki vannak téve az élet törvényszerű hullámzásának: egyszer fent, máskor lent. Az ünnep egyesekből fesztelenséget, másokból feszültséget vált ki. Ha az utóbbi tábort erősíted, akkor sem kell kétségbe esned, nyugtasson meg, hogy nem vagy egyedül. Az egykori One Direction-tag, nem Mariah Carey karácsonyi dalát dolgozta fel, hanem egy teljesen új zenét alkotott tavaly. Liam ebben a dalban reményét fejezi ki, hogy szerelmével túl tudnak lendülni a problémákon, és abbahagyják a veszekedést. 

„Mondd el, hogy hol rontottuk el? Épp karácsonyi dalokat kéne énekelnünk. Ahelyett hogy éjszakákon át kiabálunk egymással. Ha túléljük a Decembert. Akkor talán örökké kitartunk. Mert minden amit karácsonyra szeretnék. Az te vagy és hogy ezt rendbe hozzuk.”

 

5. Mabel – Loneliest Time of the year 

Eleged van a sötétből? Unod már a hideget? Bosszant, hogy minden csillámporos és az emberek hamisan mosolyognak? Mabel talán nincs egyedül ezzel az érzéssel, hiszen teljesen emberi, ha felismerjük, hogy mennyire fel van fújva a karácsony és a köré épített „boldogságburok”. A Loneliest Time of the Year akkor is simogathatja a lelked, ha nem vagy ünnepi hangulatban, nemcsak idén, hanem úgy általában sem. Bizony a bőség arra is ráébreszti az embert, hogy mi az, amiből hiányt szenved. Talán ezért is olyan magas az öngyilkosságok száma karácsonykor. Gondoljunk azokra is, akik nem engedhetik meg maguknak a fát és a puccos díszeket. Szóljon ez a dal a szegényeknek és a nélkülözőknek. 

„El tudod egyáltalán képzelni, azt a sok embert, akik nem kapnak ajándékot, nincs fagyöngyük? Vannak kik otthon nélkül élnek. Felkelnek reggel és nincs kit felhívniuk. Szóval a karácsony, belülről magányossá tesz. Nem lehetek egyedül az, aki ezt érzi.”

 

6. Taylor Swift - Back to December 

A Lovert is választhattam volna az amerikai énekesnőtől, de mégis egy korábbi dalát tettem fel a listára. A Back to December egy olyan szituációt mutat be, amilyenre máshol nem találtam példát. Taylor számára a múlt december szép szerelmi emlékekkel teljes, de mivel elhagyta párját, már csak a fájdalom szűrőjén keresztül lát. Gyász helyett elindul, és felkeresi a férfit, hogy bocsánatot kérjen, amiért nem becsülte őt. „Nekem adtad a szerelmed, és én csak egy „Viszlát"-ot adtam neked. Szóval itt vagyok lenyelve a büszkeségem. 

„Itt állok előtted, és azt mondom „Bocsánat azért az estéért”. És visszatérek ahhoz a decemberhez minden alkalommal. Úgy tűnik a szabadság csupán annyi, hogy téged hiányollak.” 

A zene mellett a videóklipet is érdemes megnézni, mert mély tartalma teljesebbé teszi a dalszöveg értelmét. 

 

7. Ariana Grande – Santa tell me 

A karácsonyi hangulat még a legkeményebb szíveket is képes megolvasztani, így ilyenkor könnyen szerelembe lehet esni. De ha nem akarjuk az új évet megbánásokkal és összetört szívvel indítani, akkor alaposan meg kell győződnünk arról, hogy kit engedünk közel magunkhoz. Ariana Grande nem cicózik és egyenesen a Mikulástól kér tanácsot! Nagy ajándék, ha valaki találkozik az igaz szerelemmel, és csak fokozza az élményt, ha az esemény éppen a szeretet ünnepén, a Fény születésekor zajlik. A dalból nem hiányzik a száncsengő és a vidámság sem. Ahogy hallgatod, elhiszed, hogy Télapó valódi és mindenre tudja a választ…

„Télapó, mondd meg, ha tényleg létezel! Ne engedd, hogy újra szerelmes legyek, ha ő már jövőre nem lesz velem. Télapó, mondd meg, ha őt tényleg érdeklem. Ha ő már jövőre nem lesz velem. Szeretném őt magam mellé, 25-én a kandalló elé leültetni. De nem akarom, hogy összetörjék a szívem. Ebben az évben okosabbnak kell lennem.”

 

8. Destiny’s Child – 8 days of Christmas 

Bár nagyon divatos azt mondani, hogy nem az ajándékok számítanak, azért be kell vallanunk, hogy legtöbben szeretünk valamit kapni. Még ha nem is maga a tárgy, de a gesztus sokat elárul a szeretetről. Nem véletlen, hogy az egyik szeretetnyelv is az ajándékozásban szólal meg. Beyoncé és barátnői nem szerénykednek, ha a karácsonyról van szó, igazi amerikai bulit csapnak. A kétezres évek hangzását idézi a lánybanda slágere, melyben arról énekelnek, hogy milyen nagyvonalú ajándékokat kapnak nyolc napon keresztül a szerelmüktől. Szó esik Chloe napszemüvegről, hátmasszázsról, menő farmernadrágról, gyertyafényes vacsoráról, ajándékutalványról és a legújabb Mercedesről is.

De a szellemi kincsek sem maradnak le a listáról, hisz a férfi verset is ír a hölgynek. A dal „poénja”, hogy karácsony első napjára már nem maradt semmi a pénztárcában, de ekkorra is jutott egy hatalmas ajándék: a minőségi idő. „Karácsony első napján a kedvesemtől minőségi időt kaptam.” 

 

9. Ava Max – Christmas Without You 

Mi van, ha mi vagyunk azok, akik otthon várunk a szerelmünkre? Mi van, ha a másik fél az, akinek nem jut mindig ideje a kapcsolatra a munkája mellett? Ava Mex dala még nagyon friss, hiszen idén jelent meg, így akkor is jó választás, ha unod az klasszikus karácsonyi slágereket. A zenéjére táncolni is lehet, kellemes atmoszférát teremt készülődés közben. Miközben az énekesnő arra vár, hogy kedvese hazatárjen, nem is kell neki ajándék, csak egy csók a fagyöngy alatt. 

„Kint táncolhatunk a holdfényben. Nézhetjük ahogy az ég elterül felettünk. Bent lehetünk és megpróbálhatjuk jól elénekelni a dalt. Nevetgélhetünk addig, amíg le nem zuhanunk az ágyról. Amikor felébredek karácsony napján, remélem az első amit meglátok, az az arcod lesz.” 

 

10. Shawn Mendes & Camilla Cabello – The Christmas Song 

Nat King Cole slágerét számtalan előadó feldolgozásában hallhattuk már. Idén decemberben a Senorita előadói álltak össze és készítettek egy aranyos változatot a The Christmas Song-ból. Mivel Camilla és Shawn a valóságban is egy párt alkotnak, a dalhoz igazán romantikus és őszinte videóklip is készült. A legemberibb arcukat fedik fel a képkockákon, és nemcsak kapcsolatuk belsőséges pillanatait, de a dal készítésének munkálatait is bemutatják. 

„Ezúton szeretnék üzenni a gyerekeknek, az egyévestől a kilencvenkettőig. Habár sokszor mondtam, annyiféleképpen, ahányképpen csak tudtam: Boldog karácsonyt kívánok neked!” 


Írta: Tamásfalvi Hanna

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése