SÚGÓ+ – Dobozba zárt szeretet

Az év legszebb időszaka nemcsak a hóesésről és a finom illatokról szól, hanem arról a rengeteg meséről is, ami észrevétlenül költözik a szívünkbe. Melyek tanításaikkal felhívják a figyelmet az igazán lényeges dolgokra. Az amerikai Richard Paul Evans A karácsonyi doboz című könyvében is egy olyan sztorit tár az olvasó elé, amely egyszerre szívszorító és lélekmelengető. A mű a Könyvmolyképző Kiadó gondozásában került a könyvesboltok polcaira.

A történet egy átlagos család életét mutatja be, akik egy apró lakásban élnek. Az apuka – Richard – rengeteget dolgozik, míg felesége Keri a közel négyéves kislányukat, Jennát neveli, és vezeti a háztartást. Egyik nap meglátják egy idős hölgy hirdetését, aki olyan családot keres maga mellé, amelynek tagjai ellátják a ház körüli teendőket és a kerti feladatok egy részét. Ezért a munkáért cserébe lakhatást, teljes ellátást ígér. A házaspár azonnal jelentkezik, a kölcsönös szimpátiának köszönhetően pedig rövidesen be is költöznek a hatalmas villába. Azonban ekkor még nem tudják, hogy egy életre szóló leckét kapnak. Az események előrehaladtával a szereplőknek szembe kell nézniük a karácsony csodájával, a törődés hiányával, a múlt fájó titkaival, veszteségekkel, de legfőképp önmagukkal.

A könyv címében szereplő doboz nem csak fizikailag jelenik meg a műben. Ugyan a történet szempontjából központi jelentősége van, a szerző szimbolikusan is foglalkozik vele. Rámutat arra, hogy a különböző formájú és külsejű „dobozok” életünk jelentős alkalmaikor is ott vannak. Evans szavaival élve „tulajdonképpen az emberi élet is dobozok körül forog; a nyitott tetejű mózeskosárral kezdődően a fenyőből ácsolt ládáig, amelyet koporsónak nevezünk.” Ezekben az építményekben benne van minden, ami emberi életünket összefoglalja; múltunk, és ezzel együtt a jövőnk is. 

Ahogy az ember egyre idősödik, a varázslatokba vetett hite egyre jobban megfakul. Ezzel szemben a gyerekek csillogó tekintettel várnak, és bíznak olyan dolgokban, melyeket felnőttként nehéz megérteni. Különösen igaz ez a karácsonyi időszakra: míg a gyermekek csodaként élik meg ezt az időszakot, mi felnőttek hajlamosak vagyunk elfelejteni, hogy mit is jelent ez valójában. Az író az olvasóknak tükröt mutatva teszi fel a kérdést; elhisszük, látjuk-e a körülöttünk lévő csodákat? Megállunk-e egy pillanatra megízlelni a forró tea édes illatát, vagy épp azért, hogy letöröljük a frissen hullott hópelyheket a cipőnk orráról? A szerző végtelen pozitivitással, veszi górcső alá, milyen fontos, hogy az ember felnőttként is tudjon hinni, lássa a mindennapok varázslatát. Az életben időnként akadnak nehézségek, de mindig megéri remélni és bízni. 

Az olvasmány legfontosabb mondanivalója a család, és a szeretet fontossága. Miközben egy kedves kis történetet mesél el, önkéntelenül is felmerül bennünk a kérdés: vajon valóban azzal foglalkozunk-e a legtöbbet, ami igazán fontos az életben? Megéri a rengeteg munka és a biztos jövedelem azt az áldozatot, hogy a szeretteinkkel töltött időből veszünk el? Vajon amikor egy gyermek a szüleire tekint, akkor a szerető családját látja-e, vagy embereket, akik soha nincsenek otthon és mindig dolgoznak? 

A műben szereplő házaspár férfi tagjának szemüvegén keresztül a szerző felhívja a figyelmet arra, hogy a túlzottan sok munka pontosan azoktól a pillanatokból foszt meg minket, amelyeket nem lehet megismételni. Szeretni valakit a legfelemelőbb érzés a világon, de vajon eleget éreztetjük-e ezt azokkal, akik fontosak nekünk? Miközben az író ezeket a kérdéseket boncolgatja, kiemeli, hogy a szeretet kifejezése nem csak a másik embernek, de önmaguknak is hatalmas kapaszkodó az életben. 

Richard Paul Evans regénye, amellett, hogy mély lélektani kérdéseket boncolgat, egy szívmelengető utazásra hívja az olvasót. Elragadó karácsonyi meséjével megteremti az ünnepi hangulatot. Rámutat a mindenkit érintő témákra, és engedi, hogy a történeten keresztül a saját lelkünket is megvizsgáljuk. A szöveg szelíd hangvétele által bárki könnyen magáénak érezheti a művet, amely apró fricskák, és izgalmak beemelésével nyújt lebilincselő élményt. Ízlésesen megírt sorai, tanító jellegű utalásai révén önmagunkban is egyre több kimondatlan kérdésre találjuk meg a választ. 

Richard Paul Evans: A karácsonyi doboz 
Könyvmolyképző, 2020, 128 oldal
Írta: Bánhidi Alexandra

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése