SÚGÓ+ – Zene és irodalom fúziója a Sortörés esteken

Az állandó rohanásban mindenkinek szüksége van lelki táplálékra. Különösen akkor, amikor az élet olyan hatalmasat változik, hogy már csak árnyéka egykori önmagának. Az egyik civil-közösségszervező egyesület, a Marom Budapest, ennek érdekében színesítette a palettáját hetente visszatérő zenés irodalmi performanszokkal.

A 2020 decemberében indult, keddenként jelentkező Sortörés című sorozat a zene és az irodalom határait feszegeti. Lényege, hogy mindig egy kortárs magyar író, költő adja elő saját írásait, egy zenész közreműködésével, aki a már meglévő műveket egy adott hangszerre komponált melódiával hozza harmóniába. A zene és a szöveg egybeolvadó lüktetése magasztos hangulatot alakít ki, így a néző egyszerre látja, hallja, de át is éli a produkciót.


A minden héten megújuló műsorban fellépett már Kukorelly Endre, Kemény Zsófi, Seres Lili Hanna, de Grecsó Krisztián is. Eltérő személyiségükkel, és előadásmódjukkal közvetlenné, kézzel foghatóvá tették a performanszokat, amelyekkel a néző szinte együtt lélegzett. A kortárs nyelvezet és a zene ötvözésével a produkció megtartja azt az egyensúlyt, amitől nem válik sem túl modernné, sem túl irodalmivá. Az egészbe belecsempésztek egy apró titkot, aminek köszönhetően az is könnyen azonosulhat ezekkel a műsorokkal, aki nem irodalomkedvelő.

A produkciókban fontos szerepet kap a háttér is. A performanszok alatt az aktuális szövegekhez, valamint az atmoszférához illő vetítéseket láthatunk. Ez a korszerű díszlet rányomja bélyegét az előadásra, érthetőbbé téve a látottakat. A dekoráció nemcsak az adott strófákra reflektál, de vizuális élményt is nyújt. Elmélyülve a háttérvetítésekben, átadva magunkat a zene és az irodalom harmóniájának, olyan érzéseket, gondolatokat élhetünk át, amelyeket egy átlagos keddi napon talán elmulasztanánk.

Nagyon jó példa erre Kemény Zsófi és Takács Dorina közös fellépése a Sortörés második részében. A sötét díszlet teremtette atmoszférát időnként rikító színekkel, valamint egy ködös út képeinek bevágásával törik meg. A látvány már önmagában is deprimáló légkört alakít ki, a szöveggel és a zenekísérettel pedig a performansz egy teljesen nyomasztó irányba indul el. Az elsőre feszélyezőnek tűnő produkció azonban eléri, hogy a néző ne csak átélje, de meg is élje a látottakat. Sötétségből a fénybe tartva az egész egy végletekig rideg, és valóságos képet mutat, mégis csordultig van optimizmussal. A legmélyebb, és legsötétebb zugokban is felvillan a fény, van remény és kapaszkodó. 

A Sortörés előadásai amellett, hogy lehetővé teszik a valóságtól való elrugaszkodást és a lélek teljes kitárulkozását, arra is felhívják a figyelmet, hogy mennyire fontos a mindennapokban önmagunkkal foglalkozni. Egy olyan világba kalauzolják el az érdeklődőket, amely a strófák által mászik a fülbe, a zenén keresztül érinti meg a lelket, és a látvánnyal szakít ki a szürke mindennapokból.

A február 16-ai Sortörés itt nézhető vissza:

 

A korábbi alkalmak megtekinthetőek a Marom Budapest Youtube-csatornáján és Facebook-oldalán, ahol a keddi előadásokat élőben közvetítik. 

Írta: Bánhidi Alexandra

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése