A Szófiai Filmfesztiválon szerepel Krasznahorkai Balázs filmje

Beválogatták a 25 éves jubileumi Szófiai Filmfesztivál nemzetközi filmek versenyébe Krasznahorkai Balázs Hasadék című filmjét. A fesztivál nemzetközi mezőnyében összesen tizenkét filmet mutatnak be, közülük négy Közép-Kelet-Európából, három Nyugat-Európából és egy-egy Törökországból, Kínából, Mongóliából, Brazíliából és Iránból származik. 

A hazai premier előtt álló Hasadék erős nemzetközi rajttal indul: világpremierje az 51. Goai Nemzetközi Filmfesztivál elsőfilmes versenyében volt januárban. A Szófiai Filmfesztivál a COVID-19 járvány miatt két ütemben zajlik: az első 2021. március 11-31-ig tart, a második részleteit pedig 2021 szeptemberében jelentik be a szervezők. A filmfesztiválon az utóbbi években olyan ikonikus magyar filmek is láthatók voltak, mint az Akik maradtak (2020) vagy a Saul fia (2016). 

Fotó: Budapest Film

A Hasadék egy apa-fiú történet, egy magashegyi tájakon játszódó, a balladák hangulatát megidéző dráma. Egy erdélyi származású magyar orvos, Bálint az édesapja temetésére tér vissza Budapestről a Máramarosi-havasok hegyei közé, szülőfalujába. Hazatérése során találkozik a tizenhét évvel ezelőtt elhagyott kamasz fiával, s rövidre tervezett utazása végzetes fordulatot vesz. Bálint azzal szembesül, hogy fia, Simon önpusztító és lázadó életet él, a helyi maffiavezér, Dumitru zsarnoksága alatt. Bálint és Simon egyszerre vívják meg lelki tusájukat az apa-fiú kapcsolathoz visszavezető úton, és közös harcukat azzal a szikár és könyörtelen világgal, amelyből Bálint két évtizeddel korábban elmenekült. 

Krasznahorkai Balázs filmje a családi kötődés erejéről és ellentmondásosságáról, a bűn és bűnhődés végzetszerűségéről, az újrakezdés és megváltás lehetőségéről tesz fel kérdéseket. A főszereplő Molnár Levente mellett a filmben Babai Dénes, Kovács Lajos, Orbán Levente,Lovas Rozi, Tzafetás Roland, valamint más magyarországi és határon túli színészek is láthatóak. A Hasadék operatőre Réder György, producerei Reich Péter és Szántó Gábor. A forgatókönyvet Krasznahorkai Balázs, Lengyel Balázs és Lovas Balázs írta, a vágó Politzer Péter, a zeneszerző Fügedi László, a hangmester Zányi Tamás, a látványtervező Horgas Péter, a jelmeztervező pedig Sinkovics Judit volt.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése