Amerikai kiadó jelenteti meg Veres Attila novelláit

Veres Attila három vadonatúj novelláját is tartalmazza majd az a gyűjtemény, amelyet az amerikai Valancourt kiadó jelentet meg 2022-ben a szerző szövegeiből – áll az Agave Könyvek közleményében. Azután döntöttek az önálló kötet kiadása mellett, hogy a magyar író Méltósággal viselt című horrortörténetét beválogatták egy 2020-as horrorantológiába, amely komoly szakmai sikert aratott.

Fotó: Agave Könyvek

A tavaly télen megjelent The Valancourt Book of World Horror Stories tizenkilenc országból és öt különböző kontinensről tartalmazott horror novellákat, amelyek közül több kritikus is Veres Attila alkotását emelték ki az egyik legjobbként. Ennek hatására döntött úgy a Valancourt kiadó, hogy 2022-ben önálló novelláskötetet jelentet meg a szerző írásaiból, Karafiáth Luca fordításában. Ezzel Veres Attila lesz az első magyar SFF szerző, aki teljes kötettel mutatkozhat be az Egyesült Államokban. 

További érdekesség, hogy ez lesz az kiadványuk, ami nem antológia vagy reprint: a gyűjtemény hét történetet fog tartalmazni az Éjféli iskolák című kötetből, valamint három újat, amelyek magyarul is megjelennek majd a Veres Attila következő könyvében. 

A szerző Odakint sötétebb című első regényét az Agave Könyvek adta ki 2017-ben: ebben a hazánkban egyik napról a másikra felbukkanó furcsa idegen lényekről és az országra gyakorolt hatásukról olvashatunk. Ezt követte 2018-ban az Éjféli iskolák című novelláskötete, amely a hazai weird irodalom alapkövévé vált.

Veres jelenleg a következő, Volt idő munkacímű regényén és egy új novellásköteten dolgozik, ezek várhatóan 2022-ben és 2023-ban jelennek meg. Eközben egyre nagyobb elismeréseket kap a forgatókönyvírói munkáiért is: 2020-ban Magyar Filmdíjat nyert Legjobb Tévéfilm kategóriában az Egy másik életben című filmért, az általa írt, Második kör című kisfilm pedig bekerült nemrég a varsói és clevelandi filmfesztivál programjába, az utóbbi egyben Oscar-jelölő fesztivál is. Nagyszabású fantasyje, az Átjáróház jövőre kerülhet a mozikba.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése