Frances McDormand harmadszor, Anthony Hopkins másodszor nyert Oscar-díjat

Két dolognak örülhetett Glenn Close a 93. Oscar-gálán: ezúttal nem Olivia Colman győzte le (másodszor már biztos kínos lett volna), és legalább nem kapta meg az Arany Málnát sem, amire szintén jelölték idén. Kategóriája, a legjobb női mellékszereplő díját Yuh-jung Youn nyerte a Minariért, aki a legszórakoztatóbb köszönőbeszédért is kaphatott volna egy szobrot. A „jó fej nagymama” mellett a másik három színészi elismerésnek az estet farkasüvöltésével is feldobó Frances McDormand, a Tűnj el! –lel befutott Daniel Kaluuya és a második Oscarját megszerző Anthony Hopkins örülhetett, akinek győzelmével hirtelen véget is ért a show.

Talán a személyesség lehetne az egyik kulcsszava a 93. Oscar-gálának, amit a járványügyi védekezés jegyében több helyszínen, a megszokottnál jóval szerényebb körülmények között rendeztek meg, Los Angeles-i idő szerint április 25-én este. A jelöltekről és a díjátadókról is számos apró, fiatal-, esetleg gyerekkori információ derült ki, olyasmik, minthogy ki szeretett csokis drazsét keverni a pocornba, vagy ki látta az anyjával kettesben a Terminátor második részét.

A Még egy kört mindenkinek című drámáért a legjobb nemzetközi film díját átvevő Thomas Vinterberg is elárulta, hogy ötéves kora óta készült köszönőbeszédekkel, majd a vallomása szomorú fordulatot vett, amikor azt is megosztotta a közönséggel, hogy a forgatást a lánya negyedik napon bekövetkezett halála után kellett végigcsinálnia. A helyzet elviselésében sokat segített neki a főszereplő, Mads Mikkelsen támogatása.

A gálát megnyitó Regina King (akinek első rendezését, a One Night in Miamit három kategóriában is jelölték) felvezetője előrevetítette, hogy ideén kevesebb politikára számíthatunk („tudom, hogy nem szeretik, ha Hollywood prédikál”), és ehhez többnyire tartották is magukat a megszólalók. (Azért a rendőri erőszakról becsúszott néhány mondat.) A díjazottak és az átadók kiválasztása azonban azt a sokszínűséget tükrözte, amire Hollywood egyre inkább törekszik.

Az Oscar-díjas Marlee Matlin például jelnyelven jelentette be a legjobb dokumentumfilm és -rövidfilm díját, a rendezői kategóriában jelölt két nő közül pedig a kínai származású Chloé Zhao nyert, aki nagyon kedves és szimpatikus ember benyomását keltette. El lehetett hinni neki, hogy másokban is a jót keresi. Filmje, A nomádok földje egyébként az est legnagyobb győztesének mondható, hiszen a rendezésen kívül még két fontos kategóriában díjazták: elvitte a női főszereplő és a legjobb film szobrát is.

A szerény ünnepségen ezúttal nem voltak zenei előadások, viszont becsúszott egy meglehetősen furcsa és kilógó filmdalos kvízjáték, amelynek csúcspontjaként Glenn Close twerkelt egyet. Aki esetleg nem tudná elképzelni, biztosan már ebben a pillanatban is talál gifeket a jeles eseményről, de nagyon reméljünk, hogy nem ez lesz az eddig nyolcszor jelölt színésznő életének legemlékezetesebb Oscar-pillanata.



A 2021-es Oscar-díj nyertesei:


Legjobb film

A nomádok földje


Legjobb rendező

Chloé Zhao (A nomádok földje)


Legjobb férfi főszereplő

Anthony Hopkins (The Father)


Legjobb férfi mellékszereplő

Daniel Kaluuya (Judas and the Black Messiah)

 

Legjobb női főszereplő

Frances McDormand (A nomádok földje)

Legjobb női mellékszereplő

Yuh-jung Youn (Minari)



Legjobb nemzetközi film

Még egy kört mindenkinek (Dánia)

(Thomas Vinterberg)


Legjobb animációs film

Lelki ismeretek (Pete Docter, Dana Murray)


Legjobb adaptált forgatókönyv

The Father (Christopher Hampton, Florian Zeller)



Legjobb eredeti forgatókönyv

 Ígéretes fiatal nő

(Emerald Fennell)


Legjobb operatőri munka

Mank

(Erik Messerschmidt)


Legjobb vágás

Sound of Metal

(Mikkel E.G. Nielsen)


Legjobb eredeti filmzene

Lelki ismeretek

(Trent Reznor, Atticus Ross, Jon Batiste)


Legjobb eredeti betétdal

Fight For You

 (Judas and the Black Messiah)


Legjobb vizuális effektus

Tenet


(Andrew Jackson, David Lee, Andrew Lockley, Scott R. Fisher)


Legjobb díszlet

Mank


Legjobb jelmez

Ma Rainey: A blues nagyasszonya 

(Ann Roth)


Legjobb smink és haj

Ma Rainey: A blues nagyasszonya


Legjobb rövidfilm

Two Distant Strangers



Legjobb animációs rövidfilm

Ha bármi történik, szeretlek


Legjobb hang

A metál csendje


Legjobb dokumentumfilm

Tanítóm, a polip


Legjobb dokumentum-rövidfilm

Colette



 Írta: Frei Gabriella

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése