Harmincegy új magyar kisfilmmel érkezik a Friss Hús Nemzetközi Rövidfilmfesztivál

Közeledik a Friss Hús Budapest Nemzetközi Rövidfilmfesztivál időpontja: a szervezők továbbra is bíznak abban, hogy május 27. és június 2. között a Toldi moziban és további szabadtéri helyszíneken megtarthatják a rendezvényt a járványügyi rendelkezéseknek megfelelően. A fesztivál nemzetközi programja már korábban összeállt, rekordszámú, 27 külföldi film versenyez majd a fesztivál fődíjáért. A magyar programba 31 filmet válogattak be.

A Friss Húson vetítik idehaza először a Berlinben élő magyar rendező, Nagy Borbála filmjét, a Pannónia dicséretét, amely a German Short Film Awardon elnyerte a legjobb rövidfilmnek járó díjat, és számos rangos fesztiválon szerepelt már korábban. A gimnáziumban a miniszterelnök látogatására készülnek: a filmben az a Dudás Péter alakítja az ország vezetőjét, aki korábban a Facebookon imitálta Orbán Viktor híresebb fényképeit.

Korábbi Friss Hús-díjazottak is új filmekkel rukkoltak elő. Márton Dániel – a Ricsárdgír zenekar frontemberének filmje, a Rossz színész a 2018-as Friss Húson aratott sikert; új munkájának címe Liga, ebben tizenéves szuperhősök próbálják megmenteni a világot és előkeríteni az elveszett rollert. Rudolf Olivér is visszatér, 2020-ban Széll Viktória nyerte a legjobb női főszereplőnek járó díjat a Minden este, mikor leviszed a szemetet című filmben nyújtott alakításáért, és idén Rudolf új filmjében, az X-Kryptonit Projektben is ő a főszereplő. 

A 2018-ban az Anyák napjával díjat nyerő Vermes Dorka egyedüli alkotóként két filmmel is szerepel a versenyprogramban (Quarantine set, Ebrovás): a koronavírus első hullámában játszódó filmjében azt mutatja be, mennyire másként élték meg az emberek a lezárásokat, ágyfelszabadításokat. Egy másik fesztiválkedvenc, Nagy Lili is visszatér: új rendezése, a D-vitamin lakoma előző filmjeihez hasonlóan nem lesz beskatulyázható.

Az animációk között is számos fesztiválsikert találhatunk: Mostoha Marcell Avant (MOME) és Szegedi Adél Jelszó a ***-hoz (Illyés Művészeti Akadémia) című kisfilmjét idén beválogatták az Annecy-i Nemzetközi Animációs Filmfesztivál diplomafilmes versenyprogramjába, ami Európa legnagyobb és legfontosabb animációs eseménye. Ulrich Gábor Dűne című filmjét több A-kategóriás fesztivál (Annecy, Ottawa, Hiroshima) is műsorára tűzte már, a korábban a Maestróval az Oscar-díj közelébe került M. Tóth Géza új animációja, a Matches egy 7 éves gyerekkel készített interjú alapján készült, miközben álmairól, félelmeiről, reményeiről beszél, a gyufaszálak életre kelnek, megelevenítve gondolatait.

A fesztiválon látható először Magyarországon a Bagatelle, Csáki László animációs filmrendező és képzőművész kevert technikájú kísérleti rövidfilmje az orrfújás viszontagságairól, Petri György azonos című verse nyomán.

A 2018-as Friss Hús pitchfórumán nyerte a fődíjat a szabadkai K. Kovács Ákos filmterve, a Branka. Az elkészült filmet a Friss Húson lehet először látni: az 1991-ben Jugoszláviában egy állami kórház szülészeti osztályán játszódó film címszereplője egy fiatal nővér, akit nagyon megvisel az, hogy az intézményből újszülöttek tűnnek el.

Neves színészekben sem lesz hiány: Schwecthje Mihály filmjében, a Ballagási cipőben az a Kizlinger Lilla a főszereplő, aki év elején a legjobb mellékszereplőnek járó Ezüst Medve-díjat nyerte a Berlinalén Fliegauf Bence Rengeteg  Mindenhol látlak című filmjében nyújtott szerepléséért. Az ételhordó dobozok sokféle értelmezéséről szól Vörös András filmje, a Dettó, ebben Sodró Eliza szerepel, Fülöp Péter filmjében, a Digicicában Osvárt Andrea alakítja az elfoglalt anyát. Kőváry Dániel filmjében, a Diszkó diktátorban pedig nemcsak Ónodi Eszter, hanem Paizs Sickratman Miklós is feltűnik majd.

Nemrégiben indult el a Friss Hús podcastja is: az első adásban a fesztivál kezdeteiről beszélgettek az alapító-főszervezők, Osváth Gábor és Deák Dániel, a második műsor vendége pedig számos kisfilm főszereplője, Rainer-Micsinyei Nóra volt, aki nélkül nem múlhat el Friss Hús, és az idei fesztiválon is versenyprogramban szerepel egy filmje.

A Friss Hús történetében először nagykövete is van a fesztiválnak: Péterfy Bori színésznő számos rövidfilmben és elsőfilmes alkotó munkájában szerepelt, most a Friss Húson több szerepben is feltűnik: a zsűri tagjaként ő dönt majd a díjak sorsáról is. A magyar versenyprogramban a legjobb magyar élő szereplős rövidfilm, a legjobb magyar animációs rövidfilm, a legígéretesebb 30 év alatti rendező, a legjobb színész és a legjobb színésznő díját ítélik oda, valamint több különdíjat is kiosztanak majd a fesztiválon.

 A filmek teljes listáját a Friss Hús honlapján lehet megnézni. 

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése