Mozinet Filmnapok a Távmoziban

Április 5. és 11. között a Budapesti Távmoziban tartják meg a X. Mozinet Filmnapokat. Minden este fél kilenckor vetítéssel, majd a hozzá kapcsolódó beszélgetéssel várják a közönséget. Jegyek már kaphatóak. 

Az online fesztivált a Gunda című, fekete-fehér dokumentumfilm nyitja április 5-én. Viktor Koszakovszkij rendezésének címszereplője nem más, mint egy koca, aki tőbb más állattal éli egyszerű életét egy farmon. Amíg teheti. Hiszen miután megszülte és felnevelte malacait, őt is várja a sertések végzete. A film után Csákvári Géza filmkritikus élőben kérdezi Viktor Koszakovszkijt.


Kedden az Európa Filmdíj-jelölt Sarlatánt láthatják a nézők. Agnieszka Holland filmje fiktív elemekkel bővítve dolgozza fel Jan Mikolášek cseh gyógynövényszakértő életét. Mikolášek bár nem volt orvos, főzeteivel eredményesen gyógyított. Tevékenységét a náci megszállás, majd a kommunista uralom alatti Csehszlovákiában is folytatta, páciensei között nagy hatalmú politikusok is voltak. A vetítést követően Kovács Gellért Filmszerész és Erdei Zsolt, a Humen Magazin alapító-ügyvezetőjének élő beszélgetése következik.


A harmadik napon Benh Zeitlin (A messzi dél vadjai) legújabb alkotása, a Wendy lesz műsoron, amely a Newsday kritikusa szerint „Pán Péter történetének mozgalmas és erőteljes, elsősorban a felnőtteket megcélzó feldolgozása”. Utána Szabó Eszter Judit (Pszichoforyou Magazin alapító-főszerkesztő) beszélget élőben Tari Annamária klinikai szakpszichológussal, pszichoterapeutával.


Az április 8-án este látható Amíg tart a nyár Shannon Murphy első rendezése, amely a 77. Velencei Filmfesztiválon debütált. A film egy súlyos beteg tinédzser lány és egy drogfüggő fiú szerelmének története, a női főszerepben Eliza Scanlennel (Éles tárgyak, Kisasszonyok, Mindig az ördöggel). A film után Szabó Eszter Judit, Demetrovics Zsolt addiktológus és Kánya Kinga gyászkísérő őszi filmnapokon rögzített beszélgetésének szerkesztetett verzióját játsszák le.


Pénteken Alfred Döblin Berlin, Alexanderplatz című regényének legújabb adaptációja lesz terítéken Burhan Qurbani rendezésében, majd Varga Ákos és Zentai Lilla (Menedék Egyesület) ősszel felvett beszélgetése következik.

Április 10-én szombaton Ilja Hrzsanovszkij rendező művészeti projektjét, a DAU. Natasát láthatja a közönség. Az alkotók Harkovban egy szinte városnyi díszletben teremtették újra egy ’60-as évekbeli szovjet kutatóintézet és a hozzá kapcsolódó infrastruktúra mindennapjait. A munka több mint négyszáz szereplővel, két éven át, a nap huszonnégy órájában zajlott, összesen hétszáz órányi filmanyagot rögzítettek. Ennek első bemutatott darabja a Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon Ezüst Medve-díjat nyert DAU. Natasa, amelynek vetítése után Kolozsi László kulturális újságíró beszélget Sz. Bíró Zoltán történész, Oroszország-szakértővel (az őszi filmnapokon rögzített beszélgetés szerkesztetett verziója).


Az utolsó, vasárnap sorra kerülő film a Sweat, amelynek főszereplője, Sylwia egész életét az edzőteremben és az online térben éli. A látszólagos tökéletesség felszíne alatt azonban meg nem értettség, elzárkózás, magány és szeretetéhség rejtőzik, amit egy idő után már nem tud elrejteni a külvilág elől. A Sweat az Indiewire írása szerint „az egyik legintenzívebb filmes betekintés a közösségi média árnyoldalaiba”

A filmben felvetett témát a Mozinet Filmnapok zárásaként Varga Ákos vitatja meg Kormos Anett humorista, újságíróval és Szirmai Gergely videóblogger, filmkritikussal (az őszi filmnapokon rögzített beszélgetés szerkesztetett verziója).

A jegyelővétel már megkezdődött, az esemény Facebook-oldala folyamatosan frissül az aktuális információkkal.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése