A Budavári Palotakoncert 2021 nyarán a legnagyobb slágerekkel ünnepli a visszatérést

2021 nyara, a szervezők reményei szerint, a nagy visszatérés időszaka. Mi mással is lehetne ünnepelni ezt, mint Kálmán Imre, Lehár Ferenc, Johann Strauss és Ábrahám Pál kedvenc műfajával, az operettel és annak legnagyobb slágereivel – július 23-án és 24-én este, a Budavári Palota Oroszlános Udvarán.

Fotó: Gordon Eszter

A zenés színház hagyományos nagy nyári ünnepe kilencedik alkalommal hívja az operett műfaját kedvelő közönséget, hogy hódoljanak a hungarikumok messze-földön ismert, világszerte töretlenül népszerű képviselőjének, a magyar operettnek. 

A tökéletes hangzásról és látványról a Budapesti Operettszínház művészei, szimfonikus zenekara, balett- és énekkara, valamint sztárszólistái és fiatal tehetségek gondoskodnak; a magyar operett tradicionális és modern elemei egyszerre elevenednek meg a színpadon! Több száz látványos jelmez, magas színvonalú színpad-, hang- és fénytechnika gondoskodik az élményről. Mindezek persze csak kiegészítői világhírű zeneszerzőink slágereinek, amelyek mellett felcsendülnek Ázsiától, Európán át, Amerikáig dúdolt operaslágerek is, melyek szintén az operett fénykorának szülöttei! 

Az idei program az Operettünnep címet kapta, hiszen az újratalálkozást ünnepelni gyűlnek össze művészek és a közönség, mégpedig a legnagyobb operettslágerekkel. Természetesen Kálmán Imrétől hangzik el a legtöbb dal, a Marica grófnőből, a Csárdáskirálynőből, a Cirkuszhercegnőből, a Bajadérból. A Zeneakadémia egykori ifjú növendéke, Kálmán Imre számára az operett hozta meg a világsikert.

Fotó: Éder Vera

Lenyűgöző zenéjének titka, hogy a szentimentalizmus borúját mindig áttöri az életöröm verőfénye. A koncerten Lehár Ferenc és Johann Strauss ismert slágerei is felcsendülnek, Kacsóh Pongrác János vitézéből több dalt hallhat a közönség, és igazi csemege lesz Vincze Ottó néhány szerzeménye. A kétszeres Erkel Ferenc-díjas magyar zeneszerző nevéhez olyan kultikus filmek dallamai kötődnek, mint a Liliomfi vagy Az aranyember. Azt pedig talán még kevesebben tudják, hogy az Operettszínház legnagyobb sikere 1953-ban az ő Boci-boci tarka című operettje volt, amiből egy nótát most a Budavári Palotakoncert nézői is hallhatnak – valószínűleg nem is lesz ismeretlen számukra. 

Mindezek mellé érkezik még néhány operacsemege, például Rossini Macska duettje, Piazzolla örökzöld Yo Soy Mariája, valamint Gara Mária cabalettája a Hunyadi László operából. Kifejezetten az Operettünnepre készül két nagyszabású koreográfia – Lénárt Gáboré egyelőre maradjon titok, de az biztos, hogy Kálmán Ördöglovasának ismert Palotását most az Operettszínház két fiatal művésze, Kárpát Attila és Kovács Richárd álmodja színpadra a Balettkar számára. 

Természetesen az idei koncerteken is sztárparádét ígérnek a nézőknek a Palotakoncert szervezői. A fellépők közt régi nagy kedvencekkel és ifjú tehetségekkel találkozhatnak, a névsor meglehetősen impozáns: Fischl Mónika, Kiss Diána, Lukács Anita, Oszvald Marika, Szendy Szilvi, Dénes Viktor, Dolhai Attila, Homonnay Zsolt, Laki Péter és Vadász Zsolt nem először lép az Oroszlános Udvar színpadára, a törzsközönség előtt viszont az Operettünnepen mutatkozik be Süle Dalma, Széles Flóra, Zábrádi Annamária, Erdős Attila és Pete Ádám. 

Az est fényét emelik az Operettszínház együttesei: a háttérben a nagyzenekar, Pfeiffer Gyula főzeneigazgató dirigálásában, a balett- és az énekkar pedig az előtérben teszik mozgalmassá a gálát, amit az Operettszínház művészeti vezetője, Vincze Balázs rendez. Ahogy a visszatérő nézők már megszokhatták, a produkciót idén is magas színvonalú színpad-, hang-, fény-, és pirotechnika, valamint egyéb meglepetések teszik még felejthetetlenebbé! A Palotakoncertet ezúttal is rögzíti az MTVA, a program augusztus 20-án lesz látható a Duna Televízióban, főműsoridőben.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése