Erős dokumentumfilmek a 17. CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztiválon

A szeptember 10. és 18. között megrendezendő 17. CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál CineDocs szekciója idén is felejthetetlen dokumentumfilmekkel készül az egyre népszerűbb műfaj szerelmeseinek.

A CineDocs egyik sztárfilmje idén a Sabaya, a Sundance Filmfesztivál szenzációja, a megrázó alkotásért Hogir Hirori a dokumentumfilm szekció rendezői díját kapta. A svéd film az Iszlám Állam áldozatainak egy tragikus csoportjáról szól: főszereplői egy kurd kisebbség tagjai, akiket az ISIS tömegesen rabolt el szexrabszolgának. A Sabaya bemutatja azt az önkéntes csoportot, akik halált megvető bátorsággal kutatják fel a családjaiktól évek óta elszakított fiatal lányokat. Művészien dokumentálja az éjszakai mentőakciókat, a szöktetéseket és a nagy találkozásokat – a Sabaya minden idők egyik legmeghatóbb, legszívbemarkolóbb alkotása.

Fotó: CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál

Vanessa Lapa izraeli rendező visszatérő vendége a CineFestnek: A megfelelő ember című filmjével pár éve már találkozhatott a közönség Miskolcon. A Speer Hollywoodba megy címadója Albert Speer, maga a rejtély. Ő volt a legmagasabb rangú náci vezető, akit nem ítéltek halálra Nürnbergben, annak ellenére, hogy Hitler egyik legfőbb bizalmasa és főépítésze volt. A birodalom minisztereként tizenkétmillió kényszermunkát végző fogoly felett rendelkezett, mégis a mai napig él a maga teremtette mítosz, miszerint ő volt a „jó náci”. A filmből megtudhatjuk, hogyan próbálta Speer kifehéríteni a saját múltját.

Az A-ha: A film című alkotás a világszerte ismert, legendás norvég A-ha zenekar történetét járja körbe. Az együttes 1985-ben a Take on Me-vel  robbant be a köztudatba, szinte egyetlen éjszaka alatt lettek világhírűek. A zenekar tagjai vajon hogyan tudták feldolgozni a hirtelen jött hírnevet, az őrült rajongást? Thomas Robsahm és Aslaug Holm filmje eddig soha nem látott interjúk és kulisszák mögötti jelenetek segítségével enged bepillantást a zenekar életébe.

A szakadár az Oscar-díjas Bryan Fogel amerikai rendező lélegzetelállító alkotása, egyfajta thriller – dokumentumfilm kombináció. A történet arról a világraszóló botrányról szól, amikor a Washington Post újságírója – Dzsamál Hasogdzsi – nyomtalanul eltűnt Isztambulban, majd a menyasszonya és a világ minden részéből hozzá csatlakozó segítők nyomozást indítottak a kegyetlen gyilkosok leleplezésére.

Fotó: CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál

A magyar dokumentumfilmeket Gábor Bence műve, a Volt egyszer egy képregény c. alkotás képviseli a CineFesten. A film a magyar képregénykultúráról, a hazai képregény születéséről, első lépéseiről, a rendszerváltozás hozta változásokról, valamint a képregény jelenlegi helyzetéről és lehetséges jövőjéről szól.

A CineFest programjáról és híreiről a fesztivál folyamatosan frissülő honlapján és Facebook-oldalán tájékozódhatnak az érdeklődők. 
Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése