SÚGÓ+ – „Az ember sosem tudhatja, mikor éri utol a végzet.”

A világháborúkról számtalan könyvet találhatunk, a történelmi regénytől kezdve egészen a fantasztikus művekig, melyek különböző aspektusokból mutatják be az eseményeket. Azonban így is akadnak olyan apró szeleteik, melyeket ma sem ismerünk, vagy egyszerűen csak nem beszélünk róluk. Pam Jenoff amerikai író, ügyvéd és egyetemi tanár, legújabb Elvesztek Párizsban című regényében a második világháborút közelíti meg új oldalról. A hősök előtti tisztelgés helyett a nőkre koncentrál, közülük is azokra, akik az angol titkosszolgálat ügynökei voltak.


A fiatal, frissen megözvegyült Grace mindennapjai a megszokott módon telnek, leginkább a munkáról és férje elvesztésének feldolgozásáról szólnak. Ebben a monoton körforgásban véletlenül talál rá az egyik pályaudvaron egy elhagyatott bőröndre, amelyből – engedve a kíváncsiságának és legyőzve az észérveket – magával visz néhány fényképet.

Egy idő után rájön, hogy a fotók Eleanor Trigghhez, a női titkosszolgálat egyik vezetőjéhez tartoztak, a rajtuk szereplő hölgyeket pedig mind kémkedni küldték Európába. Különféle okokból vállalták a kockázatot, és sosem tértek vissza a hazájukba. Miközben a jelenben Grace összes erejével azon van, hogy mindent megtudjon Eleanor Triggről és beosztottjairól, a könyv elkezd visszarepíteni a múltba, a kiképzőtábor sorozásának idejébe. Innentől a regény e két párhuzamos szálon fut.

A rövid fejezetek több szemszögből mutatják be az angol titkosrendőrség női kadétjeinek életét. Az egyikben Grace nyomozását követhetjük, a következőben pedig már Trigg szemüvegén keresztül láthatjuk a kiképzőtábor körülményeit. A szerző egy harmadik aspektusból is reprezentálja az ügynöknők szerepét; egy fiatal, egyedülálló anya, Marie oldaláról. Három teljesen más megközelítés, mégis megannyi párhuzam vonható a három nő élete és személyisége között.

Az Elvesztek Párizsban igazi sorsokat mutat be, olyan emberekét, akiknek megannyi áldozatot kellett hozniuk önmaguk és a családjuk érdekében. Ahogy egyre jobban haladunk előre a regényben, már nem a titkosszolgálatban való részvétel válik fontossá, hanem sokkal inkább olyan erények, mint a szeretet, a barátság és a lojalitás. Jenoff azt a kérdést is feszegeti, hogy vajon létezik-e határ, ameddig el lehet menni, ha a szeretteinkért való áldozathozatalról van szó?

A könyv amellett, hogy a világháború egy kevésbé tárgyalt oldalát dolgozza fel, számtalan mai embert érintő témát is felvet. Kegyetlen őszinteséggel mesél arról, mit is jelent nőnek lenni egy egyébként is brutális élethelyzetben, és felhívja a figyelmet arra, hogy az embernek egyedül nem sok esélye van. 

A regény főszereplői mind menekülnek valami elől; lehet ez a kiszolgáltatottság, a veszteség, vagy éppen az önmagukkal való vívódás. Az életveszélyes munka, amit végső elkeseredésükben elvállalnak, igazi harcosokká képezi őket. Az író bemutatja, hogy a női nem semmivel sem gyengébb vagy kisebb teherbírású, mint a férfi, hiába részesül olykor kevesebb elismerésben. Karakterein keresztül azt üzeni, hogy kivétel nélkül mindannyian áldozatok, és egyben győztesek is vagyunk a saját életünkben. A jövő ismeretlen, nem tudhatjuk biztosan „mikor ér utol a végzet”, pontosan ezért fontos mindig a lehető legtöbbet kihozni az adott helyzetből.

Pam Jenoff: Elvesztek Párizsban
Agave Könyvek, 2021, 384 oldal

Írta: Bánhidi Alexandra

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése