Dokumentumfilm-sorozatban mutatják be az Eltörölni Frankot történelmi hátterét

Túlzott igazságérzet címmel háromrészes dokumentumfilm-sorozat és ötrészes podcastsorozat készült Papp Bojána rendezésében, Fabricius Gábor Eltörölni Frankot című filmjének történelmi hátteréről. A két széria a Kádár-kor politikai pszichiátriáját vizsgálja, a megszólalók között találunk egykori ellenzéki politikust, pszichiátert, újságírót, igazságügyi szakértőt, emberi jogi aktivistát és történészt is. Nyilatkozik többek között Haraszti Miklós, Pálinkás Szűts Róbert, Ef Zámbó István, Gazsó L. Ferenc, és Rainer M. János.

A politikai pszichiátria intézménye minden volt szocialista államban létezett. Az ötvenes években a Szovjetunióban dolgozták ki, igazán elterjedt a hetvenes-nyolcvanas évekre lett, több százezer embert érintett. Eszerint a másként gondolkodókat, a normálistól eltérőket, azokat, akik nem a hivatalos doktrínák szerint gondolkodtak, és ezt hangosan képviselték – akárcsak egy kocsmai beszélgetésben –, sok esetben kényszergyógykezelésre ítélték. 

A szovjet mintát ugyan nem akkora mértékben, de itthon is átvette a párvezetés. A Kádár-korban a pszichiátria többszörösen is átpolitizált volt, a kezelésekre vonatkozó információkkal való visszaélés, zsarolás vagy fenyegetés a hatalom egyik legfőbb eszközeként működött, ami rendkívül kiszolgáltatottá tette az érintetteket. Minden más szakmához hasonlóan az orvosi szakma vezetőinek többsége be volt csatornázva a pártvezetéshez, mindemellett a titkosszolgálatok használták is a pszichológia módszertanát, az ügynökök beszervezését, a tartótisztek kiképzését is ennek alapján végezték. 


A dokumentumfilmet és podcastokat készítő Papp Bojána rendező elmondta: „Rengeteget kutattam a Kádár-kor pszichiátriáját, hogy elmesélhető történeteket találjak. A téma különösen érzékeny, nehéz volt megszólaló pszichiátert találnunk, rettenetesen nehéz volt bármilyen forrást találni, képeket pedig szinte lehetetlen. Különösen fontos a filmben Laurie Sparham angol fotós Pákh Tiborról titokban készült képe, amelyen Pákh teljesen leszedált állapotban látható. A fotót Haraszti Miklóssal közösen készítették 1982-ben, az OPNI-ban – ez most, ebben a filmben kerül először nyilvánosságra.”

Papp Bojána szerint, a Túlzott igazságérzet legnagyobb tanulsága, hogy a hatalom láthatatlan jelenléte a hétköznapi életben mentálisan rendkívül megterhelte az embereket. A nyolcvanas években ez alattomosabban működött, mint a korábbi nyílt terrorban. Nem csupán a titkosszolgálatok jelenléte miatt, hanem mert az addigra kialakult társadalmi konszenzusban a többség megtalálta a saját számítását. A munkája mellett maszekozott, szert tett egy balatoni nyaralóra, abból kiadott egy szobát az NDK turistáknak, előbb-utóbb autóhoz és telefonhoz is hozzájutott, így a másként gondolkodók, akik ki mertek állni az igazukért, vagy felszólaltak a diktatúra ellen, kívül kerültek a normalitás körén, megbélyegezettek és üldözöttek lettek.

Papp Bojána rendező kiemelte: „A Kádár-korban a pszichiátriai diagnózis stigmát jelentett. Ma már nyíltan beszélünk róla, ha valaki pszichiáterhez vagy pszichológushoz jár, de 40-50 évvel ezelőtt a sárgaházba, vagy a Lipótra kerülni talán rosszabb volt, mint politikai üldözöttnek lenni. A filmbeli beszélgetésekből kiderült, hogy a 2. világháborús traumákat a kommunizmus a négy fal közé száműzte, az 50-es évek terrorja pedig mentálisan még mélyebbre taszította a társadalmat. A mostani – a világháború utáni harmadik  generáció tart ott, hogy felmeri tenni az erre a korszakra vonatkozó kérdéseket.”

A dokumentumfilm-sorozat a következő linkeken érhető el:

1. rész.

2. rész.


3. rész.

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése