Starlight-díjat nyert Velencében Fuchs Benjámin, az Eltörölni Frankot főszereplője

Starlight-díjjal (International Starlight Cinema Award) tüntették ki a Velencei Nemzetközi Filmfesztiválon Fuchs Benjámint az Eltörölni Frankot című filmben nyújtott teljesítményéért. Az elismeréssel a Nemzetközi Kritikusok Akadémiája a fesztivál legerősebb, legemlékezetesebb színészi alakítását jutalmazza. Fabricius Gábor filmjének főszereplője az első magyar, aki megkapta a díjat.

A Nemzetközi Kritikusok Akadémiája Fuchs Benjámin játékát különösen szuggesztívnek, érzékenynek és hitelesnek értékelte. Indoklásukban hangsúlyozták Fuchs színészi alakításának rendkívüli erejét, mellyel felkelti és megtartja a néző figyelmét a film első pillanatától kezdve az utolsóig. A díjátadón Fabricius Gábor Eltörölni Frankot című filmjére különleges atmoszférájú, fontos és megrázó alkotásként hivatkoztak. 

A korábbi években Starlight-díjat többek között olyan világhírű színészek kaptak, mint Al Pacino, Paz Vega, Giancarlo Giannini, Matteo Garrone, Lina Wertmuller, Malgorzata Szumowska, Alice Rohrwacher vagy Barbora Bobulova.

Fotó: Otherside Stories

Az Eltörölni Frankot 1983-ban játszódik, a vasfüggöny mögött. Frank (Fuchs Benjámin), egy underground zenekar frontembere nem tud beilleszkedni a szocializmus orwelli csendjébe. Pszichiátriára kerül, ahol a rendszer az ellenségeit titokban próbálja elhallgattatni. Súlyos trip veszi kezdetét, amely egy társadalom sorsdöntő dilemmáira keresi a választ.

A frissen díjazott Fuchs Benjámin (művésznevén Filo) a magyar underground zene egyik legígéretesebb tehetsége. Fabricius Gábor rendezésében partnerei között megtalálhatjuk a már több nemzetközi elismeréssel díjazott, fiatal erdélyi színésznőt, Blénesi Kincsőt és a Junior Prima díjas Waskovics Andreát is. Az Eltörölni Frankot további szerepeiben olyan ismert színészekkel is találkozhatunk, mint Bánsági Ildikó, Lénárt „Papi” István, akinek ez az utolsó filmje, de feltűnik benne Székely B. Miklós, a koreográfus Frenák Pál, Pajor Tamás, Peer Krisztián és Ladányi Andrea is.

A film világpremierje szeptember 5-én volt, a 78. Velencei Nemzetközi Filmfesztiválon. A Critics' Week szekcióban, fekete-fehérben bemutatott alkotást hatalmas tapssal fogadta a nemzetközi közönség. A magyar mozikba a Mozinet forgalmazásában, október 7-én érkezik színes verzióban, de a hazai art mozik fekete-fehérben is vetítik majd. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése