Egy hónap múlva a Centrál Színházban szólalnak meg a Beszélő fejek

Mit tegyünk, ha a szomszédasszony egy nap megöli a férjét? Hogyan jelentsük fel felebarátainkat? Drukkoljunk-e, ha nyugdíjas édesanyánk váratlanul bepasizik? Hogyan hazudjunk magunknak, amikor a karrier érdekében eladjuk magunkat? Efféle kérdéseket boncolgat Alan Bennett Beszélő fejek című színdarabja, amelyet október 24-én Puskás Tamás rendezésében mutat be a Centrál Színház. Az előadásban többek között Borbás Gabit, Liptai Claudiát, Sztarenki Dórát és Scherer Pétert is láthatják a nézők. 


Alan Bennett brit drámaíró eredetileg a BBC számára készítette el tizenhárom részes sorozatát, ebből írt később színdarabot, amely azóta több díjat nyert, sőt, iskolai tananyaggá is vált. A Beszélő fejek címe egy televíziós szakkifejezést vett kölcsön, történetei pedig hétköznapi emberekről szólnak, akik extrém helyzetekben találják magukat. A négy monológ – A levelek hölgye, Éj a spanyol kertekben, Bogár a cukortartóban, A kiugrás – hol humoros, hol megrázó, de mindig mélyen emberi.

Bennett szeretetteljes iróniája, egyszerre kifinomult és fordulatos történetmesélési technikája visszaadta az egyszerűnek tűnő emberi sorsok elbeszélésének tiszteletét.

„Ha elég közel hajolunk, kiderül, hogy a távolról szürke emberek élete egyedi és megismételhetetlenül érdekes, csakúgy, mint mindannyiunké. Bennett ítélkezés nélkül, csak egy nagyítóval néz rá egy-egy ember életére. Így segít meglátnunk, hogy a legszürkébbnek tűnő élet is vetekszik egy görög dráma hősének sorsával. Megrendítően kiszolgáltatott, mégis reményteli és gazdag életutak bontakoznak ki, melyek néha megríkatják, néha megkacagtatják az embert, de mind azt mutatja, mekkora csoda az ember! A darab arra hívja fel a figyelmet, hogy minden ember sorsa egyedi és egyenlő értékű. Fontos, hogy legyen szívünk és fülünk ennek befogadására!” – mondja az előadás rendezője, Puskás Tamás.

Az előadás premierje október 24-én lesz a Centrál Színházban.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése