Robotszerelemmel indul a 2021-es Szemrevaló | Sehenswert Fesztivál

Október 7-én az Én vagyok a te embered (Ich bin Dein Mensch) című romantikus sci-fi vígjátékkal kezdődik meg a 10. Szemrevaló | Sehenswert Fesztivál. A Svájci Nagykövetség, az Osztrák Kulturális Fórum és a Goethe Intézet közös filmhetén tizenkét új, többségében díjnyertes alkotást vetítenek a Művész moziban, majd Debrecenben, Pécsett és Szegeden, német nyelven, magyar felirattal. Az eseményen részt vesz Visar Morina, az Idegen (Exil) című thriller rendező-forgatókönyvírója és Wolfgang Riebniger, akiről A tanár (Fuchs im Bau) főhősét mintázták. 



A 10. Szemrevaló Filmfesztivál nyitófilmje, az Én vagyok a te embered egy magányos nő és egy humanoid robot egymásra hangolódásáról szól hol kacagtató, hol megrendítő módon, miközben az örök kérdést feszegeti: mi tesz bennünket emberré? Maria Schrader (Másik út) filmjének női főszereplője, Maren Eggert alakításával idén elnyerte az Ezüst Medvét.

Október 13-án 19 órakor vetítik Christian Petzold legújabb, a titokzatos női vízi szellem mítoszát újraértelmező Hableány (Udine) című filmjét. Amikor barátja elhagyja, Undine (Paula Beer) számára minden összeomlik. A sellőnek, ha szerelmét elárulják, meg kell ölnie a hűtlen férfit, és vissza kell térnie a vízbe, ahonnan egykor jött – áll a régi mesékben. Paula Beert Undine szerepéért tavaly Ezüst Medvével méltatták, emellett FIPRESCI-díjat és Európai Filmdíjat is kapott. A vetítés után Lányi Dániel irodalmárral beszélgetnek a szervezők. 

Október 14-én az osztrák Wolfgang Riebniger nyugalmazott börtöniskolai tanár érkezik vendégként a Művész moziba. Az ő életének egy szakasza alapján készült az idei Max Ophüls Preis Filmfesztiválon a legjobb rendezés díjával elismert A tanár (Fuchs im Bau) című film, melyet 19 órától vetítenek. A börtöniskolában Elisabeth Berger (Maria Hofstätter) szokatlan módszerekkel tartja kezében az irányítást: a lázongó fiatalokat inkább szellemes megjegyzésekkel vagy a börtönkonyhába tett engedély nélküli kirándulásokkal igyekszik féken tartani. Amikor Hannes Fuchs (Aleksandar Petrovic) tanárként munkába áll, először Bergerrel kell megküzdenie. Majd egy elítélt lány, a 16 éves Samira verekedés miatt magánzárkába kerül. Fuchs fokozatosan elnyeri az introvertált rab bizalmát, de közben a saját múltjából is felszínre törnek a traumák.

Wolfgang Riebniger (1949) pedagógiai szakember összesen 45 évet töltött lelkes tanárként a bécsi iskolarendszerben. Ebből 25 évig dolgozott fiatalokkal a Fiatalkorúak Büntetésvégrehajtási Intézetében a Josefstadtban. Nyugdíjas éveiben is aktív: Németországban, Hollandiában és Koszovóban tart előadásokat, és tanít ausztriai főiskolákon is. A film rendezője, Arman T. Riahi 13 évvel ezelőtt ismerkedett meg vele a josefstadti börtönben. Ekkor született meg a film ötlete.

Október 15-én 19 órakor a Német Forgatókönyv-díjat nyert Idegen (Exil) című filmet vetítik, ami után a közönség találkozhat a film forgatókönyvíró-rendezőjével, Visar Morinával. Ez a lenyűgöző, szürreális thriller a Németországban élő, koszovói albán Xhafer (Misel Maticevic) sorsán keresztül, sajátosan sötét humorral beszél a paranoiáról és az identitásról. 

A fesztivál a 2021-es Osztrák Filmdíjat elnyert, a gyászról, a bezártságról, a szabadságról, a kirekesztésről és az identitásról szóló Hochwald zárja. 

Az offline szakasz végetértével, október 18. és 26. között országosan a Művész Távmoziban lesznek elérhetőek a legjobb német nyelvű alkotások.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése