A Post Mortem című horrorfilm képviseli Magyarországot a 94. Oscar-versenyben

Bergendy Péter Post Mortem című filmjét nevezi Magyarország a következő Oscar-díj „nemzetközi film” kategóriájában. A magyar horror már számos neves filmfesztiválon vett részt, eddig tizenhárom alkalommal díjazták. A hazai mozikban október 28-án debütál. 

Az Amerikai Filmakadémia szabályzata szerint a jövő márciusban 94. alkalommal átadandó Oscar-díjakra a nemzetközi film kategóriában minden ország egy mozifilmet nevezhet azok közül, amelyeket 2021. január 1. és 2021. december 31. között mutatnak be az adott országban. A nevezésről döntő héttagú hazai testület mintegy húsz idei magyar mozifilm közül választotta ki a Post Mortemet. 

                                         
A Zánkay Piros forgatókönyvéből, Bergendy Péter rendezésében készült horrorfilm világpremierje tavaly ősszel volt a varsói nemzetközi filmfesztiválon, azóta huszonhat fesztiválra hívták meg, köztük a világ legnagyobb presztízsű horrorfilm-seregszemléire, a spanyolországi Sitges-be és a londoni FrightFest-re. Az első Magyar Mozgókép Díjak zsűrije a legtöbb kategóriájában – operatőr, vágó, látvány, maszk – a Post Mortem alkotóit díjazta. 

A Nemzeti Filmintézet a Post Mortem külföldi forgalmazási jogait francia, olasz, német, lengyel, osztrák, svájci, szlovák forgalmazóknak értékesítette Európában. Dél-Koreára, Délkelet-Ázsiára – köztük Vietnámra, Indonéziára, Hongkongra, Malajziára –, Indiára, a latin-amerikai országokra, az Egyesült Államokra és Kanadára is megvásárolták helyi forgalmazók, ennek köszönhetően világszerte látható lesz a különleges alkotás.

A magyar filmekben ritka digitális látványelemeket is felhasználó mű 524 snittjében van számítógépes trükk, melyek Benyó Zoltán VFX supervisor vezetésével tíz hónapig készültek. Hámori Dániel maszkmester a forgatás előtt fél évvel kezdett el dolgozni a szereplők speciális maszkjain. A veszélyes jeleneteket Kósa László irányításával profi kaszkadőrökkel vették fel, akik többek között olyan produkciókban is dolgoztak, mint a Trónok harca vagy a Bosszúállók: Ultron kora. Az operatőri munkáért Nagy András, a vágásért Király István, a hangért Balázs Gábor felelt, a díszleteket Hujber Balázs, a jelmezeket Breckl János tervezte, a zenét Pacsay Attila szerezte.


A Post Mortem főhőse Tomás (Klem Viktor), a fiatal vándorfotós, aki az első világháború és a spanyolnáthajárvány pusztítása után, 1918 fagyos telén abból próbál megélni, hogy halottak utolsó fényképét készíti el a családjuk körében. Egy tízéves kislány hívására eljut egy kis faluba, ahol szokatlanul sok munkája akad, és egyre több természetfeletti jelenséggel találkozik. A kísértetek közölni akarnak vele valamit, és ő elhatározza, hogy kideríti, mi a céljuk.

A Nemzeti Filmintézet támogatásával készült mozifilmben Klem Viktor mellett Hais Fruzsina, Schell Judit, Anger Zsolt, Hámori Gabriella, Kiss Diána Magdolna, a Kossuth-díjas Ladányi Andrea és Reviczky Gábor látható.

A hazai moziközönség az InterCom forgalmazásában országszerte október 28-tól láthatja a Post Mortemet.

Előzetes:


 


Fotók: Szupermodern Filmstúdió/Szvacsek Attila

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése