SÚGÓ+ – „Élni arany, olvasni ezüst, írni ötvözet.”

Minden embernek más a fontossági sorrendje. Vannak, akik filmkedvelők, mások inkább a természetben keresik a boldogságot, és akadnak könyvmolyok is. Igazából nem is az fontos, hogy ki mivel, sokkal inkább az, hogy milyen minőségben tölti a szabadidejét. Vámos Miklós így nyilatkozott a saját sorrendjéről: „Élek. Olvasok. Írok.” Legújabb, Igen című könyvében a tőle megszokott őszinteséggel és humorral ad betekintést a gondolkodásába, az élettel, az olvasással, és az írással való nemes kapcsolatába.

Az Athenaeum Kiadó gondozásában megjelent kötetnek már a címe is figyelemfelkeltő, hiszen az igen szó a maga egyszerűségében is megannyi energiát hordoz. Az író, dramaturg, forgatókönyvíró a szeptember 7-ei, Gerbaud házban tartott könyvbemutatón elmesélte a mű és a cím születésének történetét. Elmondta, hogy hisz a szavak erejében, és arra szeretné biztatni az embereket, hogy többször mondjanak igent a dolgokra, de legfőképp az életre. Szerinte az alkotáshoz, az íráshoz kimondottan szükséges az „igentmondás”, hisz így lehet témát, eszmét, alapgondolatot, de akár főhőst is választani. Hozzátette, hogy minden igen magában hordoz egyfajta nemet is, azonban „tagadásra nem épülhet szilárd vár, főleg nem az ércnél maradandóbb”.

Az összeválogatott merengések között van, amelyik olvasási gyakorlatot tartalmaz, vagy egy szerelmeslevél megírásáról mesél, de olvashatunk a Párizsban található Shakespeare and Company nevű könyvesboltról is. 

Az első fejezetben Vámos Miklós felsorolja és kifejti az „irodalmi főbűnöket”, írói és olvasói oldalról meghatározva. Hét olyan sarkalatos pontot emel ki, amelyek szerinte esszenciális részei a literatúrának, és sajátos szemszögből közelítik meg azt. Amellett, hogy felsorakoztatja az általa bűnnek gondolt tetteket, a szerző mégis egy végletekig pozitív módon sarkallja az embereket a könyvek forgatására. Kiemeli, mennyire lényeges, hogy élvezzük és szeressük, amit csinálunk, vagyis örömmel álljunk az íráshoz és az olvasáshoz. Ezek a kedves történetek amellett, hogy szórakoztatóak, a maguk sajátos téziseivel az íróhoz is közelebb hozzák az olvasót.

Új könyvében Vámos Miklós a saját tapasztalatait, megfigyeléseit teszi közkinccsé. Minden egyes írás magában hordozza azt a derűt, melyet ő maga is képvisel: mind a személyével, mind a sorain keresztül őszinteséget és szeretetet közvetít.  Azon felül, hogy szövegei olykor ironikusak, ezáltal szórakoztatóak, mégis megtart egy komolyabb hangvételt, kardinális egységet teremtve így humor és a mélység közt. Az Igen írásra, olvasásra, bátorságra, szeretetre és az élet teljes kihasználására ösztökél.

Vámos Miklós: Igen
Athenaeum, 2021, 206 oldal

Írta: Bánhidi Alexandra

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése