Színház a filmben a 10. Szemrevaló | Sehenswert Fesztiválon

Két színházi vonatkozású filmet is vetítenek október 7-17. között a Szemrevaló | Sehenswert Fesztiválon, a budapesti Művész moziban. Svájc idei Oscar-nevezettjében, a többszörösen díjnyertes Húgocskámban (Schwesterlein) a drámaíró Lisa elhanyagolja munkáját és családját, hogy gondoskodjon beteg ikertestvéréről, akinek szintén lételeme a színház. Az Irány Moszkva! (Moskau Einfach) című svájci film történelmi pillanatkép, vígjáték, finom romantika és színházi szatíra is egyben.

A Svájci Nagykövetség, az Osztrák Kulturális Fórum és a Goethe Intézet közös filmfesztiválja a német nyelvterület legfrissebb filmjeiből ad ízelítőt, ezúttal is eredeti nyelven, magyar felirattal. Október 9-étől 13-áig Debrecenben, október 20-24. között Pécsett, október 25-29. között pedig Szegeden vetítik majd a filmeket, október 18-26. között pedig országosan a Művész Távmoziban (online: film.artmozi.hu) lesznek elérhetőek a legjobb német nyelvű alkotások. Ezek közül kettő is érinti a színház világát. 

Fotó: Welkino

Október 9-én, 18 órakor vetítik a budapesti Művész moziban az Irány Moszkva! (Moskau Einfach) című svájci filmet. 1989 ősze: míg Berlinben hamarosan leomlik a fal, Svájcban a titkosrendőrség százezreket figyel meg. Viktort, a kötelességtudó rendőrt felettese titokban beépíti egy zürichi színházba, hogy információkat gyűjtsön a baloldali színházi emberekről. Amikor beleszeret Odile-ba, a színésznőbe, akit igazából meg kellene figyelnie, nincs visszaút: választania kell küldetése és szíve között.

Fotó: Arsenal Filmverleih

Október 16-án, 19 órakor lesz látható Svájc idei Oscar-nevezettje, a többszörösen díjnyertes Húgocskám (Schwesterlein) című dráma. Lisa, az egykor zseniális drámaíró már nem ír. Családjával Svájcban él, de lélekben Berlinben maradt, hisz szíve egy ritmusban ver testvére, Sven, a híres színházi színész szívével. Mióta Sven súlyosan megbetegedett leukémiában, az ikrek kapcsolata még szorosabbá vált. Lisa nem akarja elfogadni ezt a sorscsapást, mindent megmozgat, hogy Sven újra színpadra állhasson. Lelki társa miatt minden mást elhanyagol, még a házasságát is kockára teszi.

„A Húgocskám ragyogóan eljátszott családi dráma. Az érzelmes és érzékeny párbeszédek és az irodalmi hivatkozásokban gazdag történet okos és megható filmmé teszik Stéphanie Chuats és Véronique Reymonds alkotását.” – írta a filmről a film-rezensionen.de.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése