Színről színre – Virtuális színháztörténeti kiállítás a PIM-OSZMI szervezésében

Színről színre címmel nyílt meg a Petőfi Irodalmi Múzeum - Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet (PIM-OSZMI) új virtuális kiállítása, amelynek témája a vidéki színjátszás 1854 és 1945 közötti története. A tárlat a vándorló színtársulatokkal kapcsolatos legfontosabb információk mellett képeket szemelvényeket, hangfelvételeket és filmösszeállításokat tartalmaz. 


Az OSZMI MTI-hez hétfőn eljuttatott közleményében kitér arra, hogy miután a Nemzeti Színház példája lendületet adott a vidéki városok színházépítési törekvéseinek, valamint a színházigazgatók és színészek művészi célkitűzéseinek, a kétféle színjátszás egyre távolabb került egymástól. Számos, vegyes összetételű együttes járta a vidéket, hiszen a legkitűnőbb művészek az ország első együtteséhez szerződtek. A vidéken maradt társulatoknak újabb és újabb bemutatókat hirdetve, nap mint nap meg kellett küzdeniük a közönségért,  ráadásul a XX. század első felének történelmi fordulatai újabb akadályokat gördítettek eléjük – áll a közleményben. 

A hétfőn indult virtuális kiállítás ismertetője szerint a színházépületeket, színházigazgatókat és színészeket felidéző ábrázolásokat korabeli írások, memoárok és tanulmányok szövegrészletei egészítik ki, a színháztörténeti kisfilmek – Fesztbaum Béla színművész narrációjával – egy-egy jelentősebb város kiemelkedő színházi időszakát jelenítik meg. A mára elfeledett vagy megváltozott alakban élő színházba járási szokásokat a múzeumpedagógia módszereivel hozzák ismerős közelségbe.

A színházigazgatók és színészek személyes élményeit olyan kortárs színművészek tolmácsolják, akik pályájuk során az emlékezésekben szereplő helyszínekhez kötődtek. A szemelvények felolvasásában közreműködik Bandi András Zsolt, Bogdán Zsolt, Gáspár Tibor, Gidró Katalin, Horváth Lajos Ottó, Horváth László Attila, Kardos M. Róbert, Lipics Zsolt, Mercs János, Sata Árpád és Szilágyi Tibor. 

A kiállítás az alábbi LINKRE kattintva érhető el.

Forrás: MTI

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése