Világkörüli fesztiválturnéra indul az Eltörölni Frankot

Fabricius Gábor Eltörölni Frankot című filmje a velencei siker – Venice International Film Critics’ Week leginnovatívabb filmnek járó díj és a főszereplő Starlight-díja – után a közeljövőben többek között a tallini, a stockholmi, a szaloniki, a németországi Hof és a spanyolországi Valladolid filmfesztiválokon mutatkozik be. Eközben továbbra is látható a hazai art mozikban, a Mozinet forgalmazásában. 

A „kétségtelenül fontos film”, a „bravúros alkotás” (Revizor), „az utóbbi évek egyik legfontosabb magyar filmje” (Prae.hu), melynek nyitójelenete „a legjobb filmes koncertfelvételek közé tartozik” (444), amelyben „a személyes pszichológiai drámánál is többet vitt vászonra Fabricius” (Prae.hu) és amely „napokig a nézővel marad” (Filmtekercs) nagy reményekkel indul a nemzetközi versenyturnén.

Fabricius Gábor a velencei vörös szőnyegen
Fotó: Otherside Stories

Az Eltörölni Frankot Spanyolország egyik legfontosabb filmfesztiválján a 64. Valladolid International Film Festival-on (Seminci) a Meeting Pointban versenyez. Német premierjét az 55. Hof International Filmfestival-on tartja, amely 1967 óta Németország egyik fontos szerzői filmes mustrája. A fesztivál korábban olyan alkotókat látott vendégül, mint Wim Wenders, Mike Leigh, Jim Jarmusch, Werner Herzog, Rainer Werner Fassbinder vagy Atom Egoyan.

A filmet meghívta az „A” kategóriás Tallinn Black Nights Film Festival (PÖFF) is, ahol az In Focus: Hungary programban, a Nemzeti Filmintézet együttműködésével szerepel majd. Az összesen tizenhét mozifilmet felvonultató válogatásban a közelmúlt legizgalmasabb alkotásai között lesz látható az Eltörölni Frankot. Korábban ezen a fesztiválon mutatkozott be Kaurismäki, Roy Andersson, Lukas Moodysson és Paolo Sorrentino.

Fabricius alkotása versenyben lesz Stockholmban, a nagy presztízsű Stockholm International Film Festival-on is, ahol kapott már díjat Dennis Hopper, Terry Gilliam, Wes Anderson, Xavier Dolan és Martin McDonagh is. A film a Golden Alexander díjért indul a 62. Thessaloniki International Film Festival-on, Dél-Európa egyik legfontosabb és legrégebbi fesztiválján. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése