A Parányi test főszereplője is eljön a 19. Olasz Filmfesztiválra

November 6-án, szombaton kezdődik a 19. Olasz Filmfesztivál – MittelCinemaFest a budapesti Puskin és Tabán moziban. A Budapesti Olasz Kultúrintézet és a Cinecittà közös rendezvényén tíz napon keresztül vetítenek friss, olasz filmeket eredeti nyelven, magyar felirattal. Celeste Cescuttival, a Cannes-i Filmfesztiválon debütált Parányi test (Piccolo corpo) című alkotás főszereplőjével november 7-én személyesen is találkozhat a közönség. 

A MittelCinemaFest november 6-án Mario Martone az idei Velencei Filmfesztivál versenyprogramjában debütált és több díjat is nyert Itt én nevetek (Qui rido io) című filmmel nyílik meg, mely Toni Servillo fergeteges alakításában a nagyszerű komikus színész, Eduardo Scarpetta és századelő legnagyobb olasz költője, Gabriele D'Annunzio közti szerzői közötti per fordulatos éveit követi nyomon.

Vasárnap az elsőfilmes Laura Samani Parányi test című filmjét mutatják be. A mű a fiatal Agatát (Celeste Cescutti) követi, ahogyan  halva született kisbabája lelki üdvének érdekében útnak indul a gyermek testével egy legendás templomba. Ugyanezen a napon látható a Rácsokon túl (Ariaferma), amely egy felszámolt börtön lakóiról mesél, akik között az új helyre való várakozás közben teljesen átalakul a korábban kialakult kapcsolatrendszer. 

November 8-án Marco Bellocchio Marx várhat (Marx può aspettare) című filmje lesz műsoron, melyben a rendező ikertestvére életét mutatja be, aki huszonkilenc éves korában öngyilkos lett. A drámai erejű dokumentumfilm a hátrahagyottak fájdalmáról és az őszinteség fontosságáról szól. Másnap este az idei Velencei Fesztiválon bemutatott és Torontóban is nagy sikert aratott Latinamerika (America Latina) című filmet vetítik. Az ikertestvér rendezők, Damiano és Fabio D’Innocenzo munkájában a mindig kiváló alakítást nyújtó Elio Germano (El akartam rejtőzni, Rózsa-sziget, Előtted az élet, Az Ötödik kerék) által megszemélyesített főszereplő kénytelen számot vetni tudata legsötétebb bugyraival. (A filmet a Tabánban november 15-én vetítik.)

November 10-én Alessio Rigo de Righi és Matteo Zoppis elsőfilmesek a Cannes-i Filmfesztiválon, a Rendezők kéthete keretén belül bemutatott A királyrák legendája (Re Granchio) című alkotásában egy számkivetetté vált férfi végső elkeseredésében olyan gaztettre vetemedik, ami arra kényszeríti, hogy száműzetésbe meneküljön. Csütörtökön Hleb Papou, a Fehéroroszországban született szintén elsőfilmes rendező A legionárius (Il legionario) című, a Locarnói Nemzetközi Filmfesztiválon díjazott filmjében a római rendőrség különleges alakulatában Daniel az egyetlen afrikai származású rendőr. Egy nap a saját családja kilakoltatására kap parancsot.

November 12-én 19.30-kor a Puskinban (másnap 19 órakor a Tabánban) Pietro Marcello (Martin Eden), Francesco Munzi és Alice Rohrwacher (A Szent és a Farkas) közös alkotása, a több fesztiválon is hatalmas sikert aratott Futura című dokumentumfilm lesz műsoron, mely Olaszország portréját rajzolja meg, úgy, ahogyan a mai tizenévesek látják, akik lakóhelyükről, álmaikról, várakozásaikról, vágyaikról és félelmeikről mesélnek. Szombaton az elsőfilmes Alessandro Cassigoli és Casey Kauffman Californie című filmje a marokkói származású lány, Jamila életének öt meghatározó évét meséli el. Álmokkal, fájdalmakkal és büszkeséggel teli felnövekedéstörténet, csakúgy, mint a vasárnapi film, Alice Filippi Túl jó srác a pasim (Sul più bello) című modernkori tündérmeséje, mely hamarosan az ADS Service forgalmazásában kerül a magyar mozikba.

November 15-én Niccolò Castelli, a Svájci Nagykövetséggel közösen bemutatandó Atlas című filmjében Allegra egy terrortámadásban elveszíti barátait. Mikor találkozik Araddal, a fiatal közel-keleti menekülttel, nehéz megbíznia benne. A film főszereplője Matilde De Angelis, csakúgy, mint a kedden látható Könyvesbolt Párizsban (Il materiale emotivo) című alkotásé, melyben Pierre, a beteg lányát egyedül nevelő párizsi antikvárius egy nap megismerkedik egy közvetlen, életvidám nővel. A Cirko Film által november 18-tól mozikba érkező film rendezője és főszereplője az egyik legismertebb olasz színész, Sergio Castellitto, akire a Fortunata rendezőjeként és a Bella Martha főszereplőjeként emlékezhet a magyar közönség. 

A fesztivál előzetese itt tekinthető meg: 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése