Adventi kalendárium – Luca-napi borzongás

Ha egy kicsit jobban belegondolunk, a Luca-nap nem kevésbé félelmetes, mint a halloween. Vagy ugyanolyan mókás? Nézőponttól, esetleg vallási meggyőződéstől függ, hogyan látjuk e kérdést, az viszont biztos, hogy december 13-ának is van egy sötétebb oldala. Mikszáth Kálmán jól tudta ezt.

Még nem tudni, hogyan hatott a Post Mortem a magyar horrorfilm fejlődésére, de aki kedveli a műfajt, biztosan elmerengett már rajta, milyen témákat lehetne még feldolgozni a kísértetjáráson kívül. Itt vannak mindjárt a boszorkányok, akik Luca-napon különösen sok galibát okozhatnak. A gonosz Luca például képes bevarrni a tyúkok fenekét, ha egy óvatlan háziasszony éppen december 13-án fogna hozzá a varráshoz. Borzongató húzás, nem beszélve az állatvédelmi szempontokról. Nehéz megérteni, miért építene valaki csak azért tizenhárom napig egy széket, hogy szembenézhessen ezzel a rémmel. De a népi hagyományok néha rejtélyesek.

Luca széke
Forrás: OFI

Csoda, hogy nem született még Luca-napi horror, esetleg fantasy, amelyben a boszorkány összecsap a mártírhalált halt Szent Lúciával, a fény pedig végleg legyőzi a sötétséget, a tyúkok és a varrásmániás nők nagy örömére. Hogy milyen potenciál rejlik a témában, Mikszáth Kálmán Galandáné asszonyom (A jó palócok) című novellája is bizonyítja.

A narrátor egy traumatikus gyermekkori élményre emlékszik vissza, amelyben az ördöggel kötött szövetségtől a véres temetői jeleneten keresztül az öngyilkosságig minden megtalálható, ami egy jó horror-drámához szükséges.

Már csak meg kellene rendeznie valakinek ... mondjuk Robert Eggers modorában.

Az elbeszélés az alábbi linken olvasható: Galandáné asszonyom


Írta: Frei Gabriella

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése