Adventi kalendárium – Playlist a készülődéshez : Taylor Swift legjobb karácsonyi zenéi

Amerika egyik kedvenc énekesnője mindig tartalmas üzenetet sző dalaiba, és ha szemfülesek vagyunk, rájöhetünk, hogy a tél és a karácsony a kedvenc motívumai közé tartozik. Több dalában megbújik az ünnepi időszak, a decemberi napok varázsa, vagy épp a hideg és a nyirkos időjárás kellemetlensége. Összegyűjtöttük a legjobb karácsonyinak is beillő Taylor Swift-dalokat, melyek mély érzéseket szabadítanak fel, így nemcsak a készülődéshez, de a lelki ráhangolódáshoz is tökéletesek.




1. Evermore

A balladaszerű szám az énekesnő kilencedik stúdióalbumán jelent meg, tavaly december 11-én. A szomorkás sorok egy veszteség élményét dolgozzák fel, végigkövetve a gyógyulás stációit és a lépésről lépésre történő megújulást. Nehézségek közepette születhetett a dal, de mégis nyugalmat és békét sugároz. Az idő múlását ábrázolja („Szürke november, július óta magam alatt vagyok...”), majd arra a szomorú következtetésre jut, hogy a fájdalma örökké megmarad. 

„Szia, december! Már nem érzem magam megkötözve. Nem is emlékszem miért harcoltam régen.” 

Bon Iver hangja sokat emel a dalon, a végén csodaszép duett hangik el kettőjüktől. 

„Biztos vagyok benne, hogy újra nagyszerűek leszünk, lehet az időjárás dermesztő...”

 



2. Forever Winter

Az egyik legnagyobb sikert elért albumával, a Reddel Taylor bebizonyította, hogy a country után a popiparban is megállja a helyét. Ezen az albumon kapott helyet eredetileg a Forever Winter. Arról énekel benne a szőkeség, hogy milyen sokat jelnet számára volt szerelme, sőt igazából még mindig vannak érzései iránta. Javaslatot is tesz a fiúnak, hogy maradjanak együtt: „Örökké sütni fog a nap, ha velem vagy, de örökre tél marad, ha elmész.” 

Hogy felolvassza a dermedtséget a társa szívében, megosztja vele, hogy „Ha ott állnék a lakásodban, fognám a bombát a fejedben és hatástalanítanám. Azt mondanám, hogy szeretlek, még a legsötétebb pillanatodban is…”



 


3. You All Over Me

Egy el nem múló érzést rögzít a 2005-ben íródott You All Over Me. A conutry zene és az énekesnő kedves hangja kellemes összhangzatot ad, a szöveg pedig tovább fokozza a hatást. Egy téli estén, a kandallónál melegedve eszünkbe juttatja, hogy milyen gyorsan telik az idő, és ismét egy karnyújtásnyira van az új év. 

De van, ami nem változik, és ezeket az örök dolgokat, örök érzéseket foglalja össze a zene. Többek közt a téli latyakos időjárást is tökéletesen szemlélteti: „Amikor az utolsó esőcsepp is felszárad a járdán, nem kellene pocsolyát találnom, de mégis találok.” – ez utal arra is, hogy nem kéne már a múlton siránkoznia, de még mindig talál egy-két heget a szívében: „Éltem és tanultam, enyém voltál, megégtem… Megesküdtem, hogy kijutok innen, de semmiféle szabadság nem tisztít meg, még mindig rajtam vagy.”


    


4. ’tis the Damn Season

Személy szerint egyik kedvencem ez a szintén tavaly decemberben megjelent dal. A zene mintha a hópelyhek hullását illusztrálná és az előzőekhez képest a szövegben is sokkal több a karácsonyra történő utalás. Sokan vannak, akik ellentétes érzésekkel érkeznek haza az ünnepekre, felidéződhet a múlt és a gyermekkor. Taylor is a szülői házba tér vissza: „Ez egy átkozott évszak. A szüleim házában maradok, a meg nem tett út igazán jónak tűnik most. Ez mindig visszavezet hozzád és a szülővárosomhoz.” 

Év végi értékelést végez, és úgy ítéli meg, hogy nem élete legjobb éve volt, talán ezzel is sokan egyetérthetünk a járványidőszak miatt. „A kocsimat pont a templom és a volt iskolánk között parkoltam le. Az ünnepek már a levegőben vannak, mint egy rossz parfüm.” 

És ki ne szeretne úgy pihenni, mint gimnazista korában a téli szünetben? „Átalszom a fél napot a régi idők emlékére. Nem foglak arra kérni, hogy megvárj… Szóval visszamegyek L.A.-be, az úgynevezett barátokhoz, akik majd könyvet írnak rólam, ha valaha elérek valamit, és az egyetlen lelken tűnődöm, aki meg tudta mondani, hogy melyik mosolyom hamis. Az egyetlen szív, amit összetörök az a sajátom…”


 

 
5. Marjorie

A karácsony szintén szól az erkölcsösségről, vagy legalábbis a lelkiismeret helyreállításáról. Az Evermore albumon helyet kapott szám a szerelem mellett igazán mély élettanácsokat is megfogalmaz: „Soha ne légy túl kedves, elfelejtesz okos lenni. Soha ne légy túl okos, elfelejtesz kedves lenni. Soha ne légy túl udvarias, elfelejtkezel az erődőről.” 

December 21-től már egyre világosabbak a nappalok és szemtanúi lehetünk a lassan közeledő tavasznak és a természet újászületésének is, ami a dalban is benne van: „Ami meghalt, nem marad halott. Életben vagy a fejemben.”



 

 6. Back to December

A 2011-es sláger videóklipje szép történetet mesél el, amelynek mondanivalója a dalhoz igazodik. Taylor arról énekel, hogy hiányzik neki egy különleges személy, akivel valószínűleg egy decemberi napon ért véget a drámája. Talán az újratalálkozásuk indítja el a merengést, ez idézi fel az emlékeket a lányban: „Olyan rég találkoztunk, hogy megy az életed? Hogy van a családod?” 

Lélekben még mindig visszajár arra a titokzatos téli helyre, hiszen a hideg ellenére érzelmei nem hűltek ki: „Visszamennék az időben és megváltoztatnám, de képtelenség. Szóva,l ha a lakat az ajtódon van, én megértem.” Nem tudjuk, hogy mi az a vétek, amit elkövetett, csak sejtésünk lehet, pusztán találgathatunk a sorok alapján: „Lenyelem a büszkeségemet, eléd állok, és azt mondom, hogy megbántam azt az estét, és visszamennék decemberbe… Bárcsak tudtam volna, hogy mim van, amikor még az enyém voltál.”



Írta: Tamásfalvi Hanna

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése