Történetének legmonumentálisabb előadására készül a Centrál Színház

Sidney Lumet Hálózat (Network) című, sokszorosan Oscar-nyertes filmjének színpadi változatát mutatja be 2022. január 15-én a Centrál Színház. A látványos videótechnikát felvonultató szuperprodukció főszereplője egy kiszolgált, megtépázott sikerű bemondó, aki miután felmondtak neki, élő adásban jelenti be, hogy öngyilkos lesz. A Puskás Tamás rendezte előadásban többek között Alföldi Róbertet, Martinovics Dorinát, László Zsoltot, Fehér Tibort és Bodrogi Gyulát láthatják majd a nézők.




A Hálózat 1976-ban elsőként szólt a televízió hatalmáról és manipulációiról egy fiktív tévétársaság, a UBS ürügyén, melynek vezetői a nézettség érdekében a leggátlástalanabb eszközöktől sem riadnak vissza, miközben a valóság helyett csupán annak illúzióját közvetítik a nézők felé. A filmet 1977-ben tíz Oscar-díjra jelölték, a legjobb férfi (Peter Finch) és női (Faye Dunaway) főszereplő, a legjobb női mellékszereplő (Beatrice Straight) és a legjobb eredeti forgatókönyv (Paddy Chayefsky) kategóriájában pedig el is nyerte a szobrot. Az alkotást közel negyedszázaddal a premier után, 2000-ben az amerikai filmes örökség részévé nyilvánították, az Amerikai Filmintézet (AFI) 2007-es listáján pedig minden idők száz legnagyobb amerikai filmje között a 64. helyen szerepel. Az Amerikai Forgatókönyvírók Szövetsége 2006-ban Paddy Chayefsky forgatókönyvét minden idők tíz legjobbja közé választotta.

Lee Hall színpadi adaptációja apokaliptikus szatíra a média pokoli hatalmáról, amelyet 2017-ben Londonban, 2018-ban pedig a Broadwayn is Bryan Cranston főszereplésével mutattak be. A  Centrál Színház Network című új produkciójában Alföldi Róbert bújik Howard Beale, hírolvasóból lett próféta bőrébe, a sorsfordítóan ambiciózus, gyönyörű producert Martinovics Dorina játssza,  Arthur Jensen, a médiamogul szerepében a Vidám Színpad volt igazgatója, a legendás színész, Bodrogi Gyula lesz látható. A hazai ősbemutatót 2022. január 15-én tartják. 

Puskás Tamás rendező így nyilatkozott a Networkről: „Ritkán olvas az ember olyan darabot, ami ilyen erővel vágja mellbe, mint ez. Pontosan szól a frusztrácóinkról, az elégedetlenségünkről és arról, hogy mennyire nehéz ebben a globális világban élni és azt jól csinálni! Ez a darab pontos tükröt tart, melybe sajnos nem nagy öröm belenézni. 1976-ban ez inkább egy szatíra volt, mára tanmesévé vált. Az előadás 90 perce alatt szoros frigyre lép film és színház a színpadon.” 

Az előadás mozgóképes világáért Gothár Márton felel, a díszlet- és jelmeztervező Pallós Nelli, az előadás eredeti zenéjét Puskás Dávid szerezte.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése