Februárban indulnak a Finn Filmnapok a Toldi moziban

Február 16. és 20. között, a Finn Intézet (Finnagora) szervezésében tizenegyedik alkalommal rendezik meg a Toldi moziban a Finn Filmnapokat. A tizenöt – angol és magyar felirattal is ellátott – nagyjáték-, dokumentum- és rövidfilm képet ad az északi ország hétköznapjairól, az ott élők lelkivilágáról, életszemléletéről. A programot kerekasztal-beszélgetésekkel, mesterkurzussal, finn-magyar egyetemi projekttel színesítik, az alkotásokat pedig két alkalommal a Távmozi platformján is elérhetővé teszik.

Az esemény nyitófilmje Zaida Bergroth rendezése, a Tove lesz. A film Tove Janssonról, a muminok megalkotójaként ismert finn–svéd művészről, illetve a háború utáni Helsinkiben töltött életéről szól. A vetítés után a címszereplő Alma Pöystivel lesz lehetőség beszélgetni.

Bemutatják többek között az idei évi Velencei Filmfesztivál közönségdíjasát, A vak férfi, aki nem akarta megnézni a Titanicot című alkotást, amelynek vak és mozgássérült főhőse úgy dönt, hogy elindul felkeresni szerelmét, amihez öt idegen segítségére lesz szüksége. A közönségtalálkozón Teemu Nikki, a film rendezője válaszol a kérdésekre.

A fesztivál utolsó napján látható School of Hope című dokumentumfilm (Mohamed El Aboudi) egy aprócska iskola fejlődését követi a marokkói sivatag közepén. Ide jár néhány gyermek a nomád Oulad Boukais törzsből is, amelynek életmódját veszélyezteti a globális felmelegedés okozta aszály.

Idén harmadik alkalommal valósult meg a Finnagora és a Metropolitan Egyetem szervezésében létrejött együttműködés, amelynek köszönhetően hallgatók és frissdiplomások mutathatják be rövidfilmjeiket a fesztiválon. A projekt finn és magyar résztvevőit egy pályázaton választották ki, a diákokat Anna Blom finn filmrendező és Márton Balázs magyar operatőr közreműködésével tartott mesterkurzus órákkal és útmutatással segítették. Az ismert filmesek munkái mellett e fiatal alkotók művei is láthatóak lesznek február 19-én. Teemu Nikki filmrendező február 18-án regisztrációhoz kötött, angol nyelvű mesterkurzust tart a Toldi Moziban. 

A 11. Finn Filmnapok keretében debütál Mákó Rozi zeneszerző új performansza is, amelynek hangzásvilágához Mákó Bori médiaművész élőben komponál digitális festményeket.

A rendezvény teljes programja elérhető a Finnagora honlapján, további információkat a Facebook oldalát és eseményét követve találhatnak az érdeklődők. Jegyek a Toldi mozi oldalán kaphatóak. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése