SÚGÓ+ – Játék a józan ésszel

A szürke hétköznapokban elveszni egyszerű, az állandó rohanás játszi könnyedséggel darálja be az embereket. De mi történik akkor, amikor egy átlagos nap egyik pillanatról a másikra egy gyilkossági ügybe fordul át? És vajon van-e bárki ezen a világon, akiben vakon megbízhatunk?

J.D. Barker és James Patterson közös thrillere, A madártollas gyilkosságok szürreális alapszituációt teremt. Michael és Megan nehéz körülmények közül érkezett fiatalok, akiket egy elismert pszichiáter házaspár örökbe fogadott és speciális módszerekkel nevelt fel. Életük szokványosnak tűnik, egészen egy megrendítő eseményig: Michael, munkájából hazaérve egy halott nőt talál a lakásában, akit állítása szerint azelőtt soha nem látott, holott bizonyítékok sora szól amellett, hogy nemcsak ismerte őt, de együtt is járt vele. Sejtelme sincs, hogy ki és miért szeretné gyanúba keverni, de egy dologban biztos: menekülnie kell.

A rendőrség, miután minden erejét bevetve nyomozást indít az ügyben, hasonlóságot fedez fel egy évek óta üldözött sorozatgyilkos áldozatai és a férfi lakásán talált holttest között. A jelek arra mutatnak, hogy nem egy átlagos elkövetőt keresnek, hanem egy szadista étvággyal rendelkező elmebeteget, aki minden öldöklésénél egy verébtollat hagy maga után. Miközben Michael után erednek, a hullák száma egyre gyarapodik, a madártollas gyilkost pedig közel sem olyan egyszerű elkapni, mint elsőre hitték.

Amellett, hogy a két szerző a bűnügyi szálat megannyi csavarral és izgalommal ruházza fel, visszarepít a múltba is, ahol a testvérpár előéletét és tragédiáját ismerhetjük meg. A több nézőpontú elbeszélés Megan írásos vallomásain keresztül bontja ki a két testvér történetét. Barker és Patterson nagy hangsúlyt fektet a kettőjük közti kapcsolat ábrázolására: mély, nagyon bensőséges testvéri viszonyt ismerhetünk meg, amely teljes megértésen és bizalmon alapul.

A regény rámutat arra, mennyire lényeges, hogy egy életbevágó helyzetben legyen mellettünk valaki, továbbá górcső alá veszi az elszakíthatatlan testvéri kötelék szerepét is. Annak ellenére, hogy az írók nem különösebben bontják ki a karaktereket, betekintést engednek az elméjükbe. Gondolkodásukon keresztül szándékaikat és érzéseiket ismerhetjük meg, miközben megmarad egy egészséges távolság az olvasó és a szereplők között. A nézőpontok folyamatos váltakozása pattanásig feszíti az idegeket, és arra is alkalmas, hogy összezavarjon.

A rövid fejezeteknek és az életszerű dialógusoknak köszönhetően a könyv nagyon olvasmányos, a csavarokkal megfűszerezett történetszövés szinte játszik az olvasóval, bevonva őt a cselekménybe. A pszichológiát a thriller megszokott elemeivel ötvözve éri el, hogy minden egyes fejezettel megkérdőjelezzük az előzőt, a nyomozásban elmélyülve pedig végül önmagunkban is a gyilkost keressük.

James Patterson–J.D. Barker: A madártollas gyilkosságok
Agave Könyvek, 2021, 512 oldal

Írta: Bánhidi Alexandra

 

 

 

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése