A játszma nyitja meg az idei Magyar Mozgókép Fesztivált

Június 9. és 12. között rendezik meg a Nemzeti Filmintézet és a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program közös szervezésében a 2022-es Magyar Mozgókép Fesztivált, amely közel száz filmmel, közönségtalálkozókkal, szakmai és családi programokkal várja az érdeklődőket. Az esemény nyitófilmje Fazakas Péter A játszma című kémthrillere lesz, Nagy Zsolttal, Kulka Jánossal, Hámori Gabriellával és Scherer Péterrel a főszerepben.


A Magyar Mozgókép Fesztiválon három városban – Veszprémben, Balatonfüreden és Balatonalmádiban – kilenc helyszínen, közel száz magyar filmet vetítenek, melyek közül húsz hazai premier. Új helyszínként bekapcsolódik a veszprémi a Játékszín és a História Malomkert is, ahol a fesztivál nyitófilmjét, Fazakas Péter A játszma című alkotását is bemutatják. A hatvanas évek Budapestjén játszódó fordulatos kriminek már az előzetese is megtekinthető. 


 

A játszma mellett további tizenkilenc alkotás premierjét tartják a fesztiválon. Ott lesz először látható Rohonyi Gábor és Vékes Csaba romantikus vígjátéka, a Szia, Életem!, melyben olyan kíváló színészek szerepelnek mint Thuróczy Szabolcs, Básti Juli, Mucsi Zoltán és Kovács Patrícia. A programban debütál továbbá Papp Gábor Zsigmond Bereményi kalapja című zenés dokumentumfilmje is. 

A fesztivál a Kár a benzinért című film vetítésével emlékezik meg a 100 éve született Pécsi Sándorról, a 120 éve született Jávor Pál tiszteletére pedig látható lesz a Toprini nász című felújított klasszikus. Az esemény zárófilmje Pálinkás Norbert Katinka című életrajzi dokumentumfilmje lesz.

 

Veszprémben két új helyszínen, a História Malomkertben és a Játékszínben, valamint a Hangvillában, az Óvárostéren, az Expresszóban és az Agóra kulturális központban, Balatonfüreden a Tagore sétányon és a Balaton moziban, Balatonalmádiban pedig a Wesselényi strandon elhelyezett óriás kivetítőn peregnek majd a filmek.

A fesztivál a közel száz alkotás – köztük a Magyar Filmdíjak nevezettjei –, mellett szabadtéri vetítésekkel, felújított klasszikusokkal, sztárokkal, közönségtalálkozókkal, gyermek- és ifjúsági programokkal, kiállításokkal, koncertekkel és gasztroprogramokkal várja a közönséget. Az esemény záróakkordjaként június 12-én a Magyar Filmakadémia átadja a Magyar Mozgókép Díjakat.

A június 9-én induló rendezvényre – amelynek háziasszonya idén Juhász Anna irodalmár lesz – május 15-éig vásárolható early bird bérlet, emelett lesz diák, nyugdíjas, valamint helyi kedvezmény is. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése