Bartók – Mozgásban: Egy férfi élete a Hagyományok Házában

Hatvanperces koncertszínházi produkcióval várja közönségét a Szent Efrém Férfikar és Szokolay Dongó Balázs május 13-án, a budapesti Hagyományok Házában. A Bartók – Mozgásban című előadásban Bartók ritkán hallható férfikaraiból és az ezeket keretbe foglaló népzenékből egy férfiember életének állomásai rajzolódnak ki.

Bartók Béla mindössze hat férfikart komponált 1903-1935 között, amelyek a mai napig kevésbé ismertek, mint egyéb műfajokban írt művei. A Szent Efrém Férfikar célja a Bartók – Mozgásban című koncertszínházi előadással, hogy ezeket a komplex alkotásokat is élvezetesen, mindenki számára befogadható módon prezentálja.


A férfilét mérföldköveit az eszméléstől egészen a halálig megjelenítő darabot Bubnó Tamás, Liszt-díjas, Érdemes művész koncepciója alapján alkotta meg a Szent Efrém Férfikar (Balázs Edgár, Bubnó Lőrinc, Bubnó Márk, Oláh Marcell, Papp Viktor, Rácz Ambrus és Tóth Péter). 

A címben is szereplő mozgás elsősorban a szólamok, a zenei folyamatok és a kompozíciós építkezés láttatására szolgál, ami időnként ötvöződik a népdalok tartalmi megjelenítésével.

A produkciót a Szent Efrém Férfikar 2021. március 25-én, Bartók születésének 140. évfordulóján mutatta be a Hagyományok Házában online közvetítés keretein belül, élő közönség előtt pedig 2022. május 13-án,  Szokolay Dongó Balázs közreműködésével adják elő először. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése