SÚGÓ+ – Már csak a héten látogatható a Bosch-kiállítás

A Szépművészeti Múzeum az utolsó hétvégén meghosszabbított nyitvatartással várja az érdeklődőket Közép-Európa legnagyobb Bosch-kiállításán, amely április 9-e óta látható. A Menny és pokol között című tárlat július 17-éig tekinthető meg. 

A késő középkori németalföldi festőzseni, Hieronymus Bosch életéről keveset tudunk, ami még misztikusabbá teszi alakját. Művészetét áthatja a korszakban fontos vallásosság, művei elgondolkodtatóan vagy éppen fanyar humorral pedzegetik a bűn és az erény közötti szabad választás témáját. A Szépművészeti Múzeum hét szekcióra tagolt kiállításán festményei és vázlatai mellett a műhelyében alkotó mesterek munkái is megtekinthetőek. A tárlat egyik érdekessége a németalföldi naptár és óralap. 

A művészre hatott népszerű kortársa, Sebastian Brant száz ostobaságot felsorakoztató A Bolondok hajója című szatirikus írása, ez ihlette azonos című festményét is. A korabeli kódexek mellett ebből a rézmetszetekkel illusztrált könyvből is látható a kiállításon egy példány.

Bosch képeinek szereplői a kor tipikus figurái, a népszerű eseményeken – vallásos körmeneteken, farsangokon  megfordulók közül is a bűnösnek tartott alacsonyabb réteg: zenészek, mutatványosok, sarlatánok, koldusok. A titokzatos, megfejthetetlen részletekkel gazdagított festmények tanulsága gyakran könnyen levonható. Az ismeretlen Bosch-követő Koncert a tojásban című képén például a féktelen mulatozás vezet örök kárhozathoz. 

A vallásos témájú képeken a korszakban különösen tisztelt Remete Szent Antal, Szent Kristóf, Szent János, és külön szekcióban Krisztus életének eseményeit ábrázolták új perspektívákból. A poklot ábrázoló festmények kénköves érzetet keltenek a nézőben, ilyen az Utolsó ítélet-triptichon, mely a pokolba zuhanás mozzanatát is megörökíti. Bosch nemrég felfedezett képe a Pokolbéli táj is látható a kiállításon. Valósághű ábrázolásai arról árulkodnak, hogy a festő jól ismerhette a teológiai és vizionárius irodalmat. 

Az utolsó szekcióban Bosch egyetemes hatásait mutatják be, többek között az iparművészetre, melynek ékes példája egy hatalmas faliszőnyeg. A fő attrakció pedig az egyik leghíresebb műve, a Földi paradicsom. A vasárnapig látogatható kiállításra érdemes időt szánni: a kisméretű képek is előtt sokáig elidőzhetünk, a rejtélyes ábrázolásokat fejtegetve.

Írta: Daám Sára

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése