Rófusz Ferenc életműdíjat kap az idei CineFesten

Két életműdíjat is átadnak a jövő hét pénteken kezdődő 18. CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztiválon. Az ünnepélyes megnyitón Molnár Piroska színművész, a zárógálán pedig a legendás hazai animációs filmkészítő, Rófusz Ferenc részesül az elismerésben. Rófusz tiszteletére levetítik legismertebb művét, A légy című filmet, amellyel első magyarként nyert Oscar-díjat 1981-ben. 

Fotó: Sárosi Zoltán

Rófusz Ferenc  azóta is sok más elismerésben részesült itthon és világszerte a Kossuth-díjtól a Szent István-rendig. Pályáját a Mafilmnél kezdte díszletfestőként és trükkfilm-rajzolóként, 1968-tól a Pannónia Filmstúdióban dolgozott. Első, című filmjét 1972-ben Nepp József ötlete alapján rendezte. Társrendezőként és tervezőként részt vett a legendás Gusztáv-sorozat megalkotásában. Az 1982-es Holtpont és az 1983-as Gravitáció számos díjat nyert Oberhausentől Hirosimáig, Torontótól az akkori magyar rövidfilm-fesztiválig: Miskolcig. 

1984-től Németországban, 1988-tól 2001-ig Kanadában élt, ahol saját stúdiót is alapított. Több mint hatvan reklámfilmet és számos sorozatot készített ebben az időszakban – hagyományos és digitális technikával egyaránt. Az utolsó vacsora című filmjével 2018-ban, negyvenévnyi várakozás után készült el: 1978-ban politikai okok miatt nem engedélyezték megvalósítását. A film Leonardo visszafordíthatatlanul málló freskójának apropóján a mai Európáról is beszél. Mégis, a rendező üzenete az, hogy „az új élet a képen, a falon, a filmvásznon túl, a nézőben kell, hogy megszülessen: Leonardo da Vinci alkotása, az emberi mulandóságot jelképező kép ugyan elveszhet, eltűnhet, de a megváltás és a szeretet üzenete az egész emberiség számára közös és örök.”

Az 1981-es Miskolci Filmfesztiválon Rófusz maga döntött A légy visszavonásáról – hogy kollégáinak ne egy Oscar-díjas filmmel kelljen megmérkőzniük. A fesztiváltól akkor rendhagyó fair play-díjat kapott – most pedig ő lesz a Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál életműdíjának kitüntetettje.

A 18. CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivált idén 2022. szeptember 9. és 17. között rendezik meg Miskolcon. A fesztivál részletes programfüzete már elérhető, hivatalos honlapján pedig már elindult az elővételes jegyvásárlás.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése