Sam Rockwell és Saoirse Ronan a CineFest nyitófilmjében

A  szeptember 9. és 17. között megrendezendő miskolci CineFest közönsége a világpremierrel egy időben láthatja az elsőfilmes Tom George Ecc, pecc, ki lehetsz? című fekete komédiáját, amelynek sztárjai Sam Rockwell, Saoirse Ronan és Adrien Brody. A Nagykarácsony és a #Sohavégetnemérős alkotói pedig a Nyugati nyaralás című ízig-vérig magyar vígjátékkal szerepelnek a nagyjátékfilmes versenyprogramban. 

A klasszikus nyomozós történeteket humorral fűszerező Ecc, pecc, ki lehetsz? az 1950-es évek Londonjába, azon belül is aWest End fényűző színházi kulisszáiba kalauzol. Egy nagy sikerű színdarab filmváltozatának előkészítését megrázza, hogy az adaptációra kiszemelt hollywoodi rendező brutális gyilkosság áldozatává válik. A sokat látott, ám kissé duhaj Stoppard felügyelő (Sam Rockwell) és a bizonyítási vágytól fűtött újonc, Stalker (Saoirse Ronan) közrendőr kapják az ügyet, ám csakhamar rá kell döbbenniük, hogy ahogy egyre közelebb kerülnek a megoldáshoz, a saját életük is veszélybe kerül.
 
CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál

Tiszeker Dániel és Lévai Balázs rendezők a Nagyjátékfilmes versenyprogramban szereplő Nyugati nyaralás című filmje a ’80-as évekbe repít vissza. A vígjáték főhőse, az ügyes veszprémi autószerelő (Mészáros Máté) családi nyaralását meghiúsítja, hogy az egyik gyerek útlevelét „biztonsági okokból” nem kapják meg. A férfi azonban nem hagyja veszni a nyarat, egy hirtelen ötlettől vezérelve kölcsönveszi egy disszidens magyar nála hagyott autóját. Ha már így alakult, a család a legnagyobb luxust szeretné élvezni a Balatonon, ezért a nyugatra igyekvő magyarok helyett eljátsszák a nyugatról érkező turistákat. A tervbe azonban egyetlen apró hiba csúszik: külföldiként felfigyel rájuk az állambiztonság. 

A filmben Mészáros Máté mellett a főszerepekben Pokorny Lia és Szőke Abigél látható, akik az alkotógárda társaságában természetesen részt vesznek a miskolci premieren. A fenti filmek a fesztivál után országosan is láthatók lesznek a mozikban a Fórum Hungary forgalmazásában.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése