Októbert 6-án indul a 11. Szemrevaló | Sehenswert Filmfesztivál

Éppen annyi filmet mutatnak be az idei Szemrevaló | Sehenswert Filmfesztiválon, ahányadik alkalommal megrendezik az eseményt: tizenegyet. A német nyelvterületről válogatott műveket október 6. és 16. között láthatják az érdeklődők a budapesti Művész moziban, eredeti nyelven, magyar felirattal. A Goethe Institut, az Osztrák Kulturális Fórum és a Svájci Nagykövetség közös rendezvényét idén is közönségtalálkozók tarkítják, amelyeken több alkotó is megjelenik. Ott lesz a nyitófilm (Csodaszép) egyik főszereplője, Dilara Aylin Ziem, a cannes-i filmfesztiválon díjazott Fűző vetítése után pedig Alma Hasun színésznővel és Monika Buttinger jelmeztervezővel találkozhatnak a nézők. Jegyek már kaphatóak.

Az idei Szemrevaló nagy hangsúlyt fektet az olyan erős nőkre, akik jogaikért és szabadságukért harcolnak. Október 6-án 19 órakor Karoline Herfurth Csodaszép című alkotásával nyílik a fesztivál, amelyben öt nagyon különböző helyzetű és életkorú berlini nő küzd a nyugati társadalom szépségideáljaival és nemi szerepeivel. Egyikük a súlya miatt gúnyolt diáklány, Leyla, akinek alakítója, Dilara Aylin Ziem lesz a film utáni közönségtalálkozó vendége. 


Maria Kreutzer Fűzőjének főszereplője Erzsébet osztrák császárné és magyar királyné, aki éppen negyvenedik születésnapját „ünnepli” 1877-ben. A kor szemlélete szerint már öregasszonynak számító Sissi kétségbeesetten küzd, hogy megőrizze fiatalos külsejét és a róla alkotott képet, miközben a bécsi udvar ellenséges közege és Ferenc Józseffel való feszült viszonya is nyomasztja. Fiatalkorának izgalmait keresve Angliába és Bajorországba utazik, ahol meglátogatja egykori szerelmeit, barátait és politikai szövetségeseit. A film a cannes-i filmfesztivál Un Certain Regard válogatásában mutatkozott be, ahol a Sissit játszó Vicky Krieps (Fantomszál, Bergman szigete) elnyerte a legjobb színészi alakítás díját. A film október 13-án 19 órakor kezdődő vetítése után a Fanny Feifalik szerepét alakító Alma Hasun osztrák színésznővel és Monika Buttinger jelmeztervezővel lesz közönségtalálkozó.

A fesztiválon kilenc további Cannes-ban, Berlinben, a Német Filmdíjon és az Európai Filmdíjon méltatott alkotást mutatnak be, a teljes program már elérhető a Goethe Institut honlapján. Szegeden október 17-20-ig, míg Pécsett és Debrecen október 19-22-ig, vetítenek majd a Szemrevaló programjából. Jegyek már kaphatóak a Művész mozi oldalán

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése