Oscar-nevezett alkotással nyitják meg az idei Szlovén Filmnapokat

Október 27. és 29. között a budapesti Toldi moziban hatodik alkalommal rendezik meg a Szlovén Filmnapokat, amelynek keretében idén is három díjnyertes alkotást mutatnak be. Az eseményre ellátogat az Oscar-nevezett nyitófilm (Sanremo) forgatókönyvíró-rendezője, Miroslav Mandić, akit a közönség is kérdezhet a vetítés után. 


A Sanremo főszereplői, Bruno (Sandi Pavlin) és Duša (Silva Cusin) egy idősek otthonában élnek. Alkalmanként találkoznak, együtt töltik az időt, de folyamatosan megfeledkeznek arról, hogy ismerik egymást. Ennek ellenére minden újabb találkozás örömmel tölti el mindkettőjüket. 

Szlovénia 2022-es Oscar-nevezettjéről így írt a Variety kritikusa, Manuel Betancourt: „Meglepően gyengéd történet arról, hogyan ragaszkodunk másokhoz akkor is, amikor már az önmagunkról alkotott képünk eltűnőfélben van.” A Cineuropa pedig így vélekedett a filmről: „A főszereplő páros és a többi szereplő finoman összehangolt alakítása teszi érzelmekkel feltöltötté a filmet, de Mandić a vizuális történetmesélés mesterének is bizonyul. /.../ Összességében a Sanremo egy teljes, szívből jövő élményt jelent a nézőnek.” 

A film forgatókönyvírója és rendezője, Miroslav Mandić elkíséri alkotását a budapesti premierre, a vetítés után pedig örömmel válaszol a nézők kérdéseire. 

Miroslav Mandić (1959) Szarajevóban született, a New York-i Columbia University School of the Arts-on szerzett diplomát. Rövid bosznia-hercegovinai filmes karrierje után a 90-es években zajló jugoszláv háború idején Csehországba emigrált, ahol számos dokumentumfilmet rendezett. Jelenleg Szlovéniában él és dolgozik. Filmjeit számos neves nemzetközi filmfesztiválon – Locarno, Chicago, Santa Barbara, München, Szarajevó, Melbourne, Krakkó, Kairó – vetítették, és számos díjat nyertek. Ezek közé a művek közé tartozik a Játszom, tehát vagyok (2018, nagyjátékfilm), a Lépcsők (2015, kisjátékfilm), az Adria Blues (2013, játékfilm), a Searching for Johnny (2009, dokumentumfilm) és a Borderline Lovers (2005, dokumentumfilm).

A hatodik Szlovén Filmnapokon október 28-án 19 órakor Tijana Zinajić a Szlovén Filmfesztiválon hét díjat nyert munkája, a valahol a Bridget Jones és a Trainspotting között elhelyezkedő Szuka, rosszalló kifejezés nőre lesz látható, október 29-én 19 órakor pedig Darko Sinko forgatókönyvíró-rendező Leltár című filmjét vetítik, melynek San Sebastiánban volt a világpremiere és a Portorož Szlovén Filmfesztiválon hat díjat is nyert. 

Az eseményt a Szlovén Filmközpont, a BudapestFilm Zrt. és a Szlovén Köztársaság budapesti nagykövetségével együttműködve szervezik. Jegyek már kaphatóak a Toldi mozi oldalán

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése