Bagossy Levente díszletmakettjei is láthatók a romániai Országos Színházi Fesztiválon

Bagossy Levente Jászai Mari-díjas díszlettervező színházi díszletmakettjei és több erdélyi magyar színház előadásai tekinthetők meg Bukarestben a 32. Országos Romániai Színházi Fesztiválon november 5. és 13. között.

Vecsei H. Miklós a Hamletben, forrás: Kolozsvári Állami Magyar Színház

Bagossy Levente kiállítása a Liszt Intézet bukaresti központjában látható, a tárlat az elmúlt 30 év színpadtervei közül huszat mutat be a bukaresti közönségnek miniatűr makett formájában. Ezek között látható a Don Giovanni, az Úrhatnám polgár, a Tartuffe, a Hamlet vagy a Függöny fel! színpadképeinek kicsinyített mása.

A romániai színházi szakma legfontosabb seregszemléjének számító, a Román Színházi Szövetség (UNITER) szervezésében megvalósuló fesztivál első napján a nemrég elhunyt Ion Caramitru román színészről, az UNITER volt elnökéről emlékeznek meg egy kiállítással.

A szemle kurátorai beválogatták a programba egyebek mellett a kolozsvári és a sepsiszentgyörgyi magyar színházak előadásait is. A Kolozsvári Állami Magyar Színház két produkcióját hívták meg, így bemutatják Shakespeare Hamletjét Tompa Gábor rendezésében és Eugene Ionesco Macbett című darabját, amelyet Silviu Purcarete rendezett. Kolozsvárról egy harmadik magyar nyelvű előadás is érkezik a fesztiválra, a Babes-Bolyai Tudományegyetem Színház és Film Karának végzős diákjai Kosztolányi Dezső Édes Anna című művét viszik színre.

A sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház szintén két produkcióval szerepel. Előadják a Jógyerekek képeskönyve című junkoperát Hegymegi Máté rendezésében, valamint Stefan Arsenijevic, Srdjan Koljevic és Bojan Vuletic Szerelem és más bűntények című darabját, amely Arsenijevic azonos című filmje alapján készült, és a román Theodor-Cristian Popescu állította színpadra.

Sepsiszentgyörgyről is érkezik egy harmadik előadás a seregszemlére, mivel a programba beválogatták az M Stúdió mozgásszínház Are we human or are we dancers? (Emberek vagy táncosok vagyunk?) című produkcióját, amely Ioana Marchidan koncepciója és koreográfiája alapján készült. A fesztiválon játszani fogják román nyelven a Nagy Botond rendezte Hazatérés című előadást is, amely Matei Visniec román drámaíró műve alapján készült a suceavai Matei Visniec Színházban.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése