Brigitte Giraud regénye kapta a Goncourt-díjat

Brigitte Giraud regénye, a Vivre vite (Gyorsan élni) kapta idén a legrangosabb francia irodalmi elismerést, a Goncourt-díjat – tudatta az MTI.

A Flammarion kiadó gondozásában megjelent 208 oldalas műben a szerző a férje 1999-ben motorbalesetben bekövetkezett halálához vezető hihetetlen események sorozatát dolgozta fel, pátosztól mentesen, sok humorral, szeretettel és nosztalgiával.

A Lyonban élő Brigitte Giraud a tizenharmadik nő, aki átveheti a 120 éve alapított Goncourt-díjat, amely jelképes pénzjutalommal – csupán 10 euróval – jár, ám marketinghatása jelentős: a díjazott könyvet a francia olvasók több százezer példányban szokták megvásárolni.

A nagyközönség számára eddig ismeretlen 56 éves szerzőnek tucatnyi kötete jelent meg, regények mellett novellás és esszékötetek.

Az Algériában született írónő angol, arab és német egyetemi tanulmányait követően eredetileg fordítónak készült, de pályája elején újságíróként és kiadói szerkesztőként dolgozott. Élt Angliában és Németországban, mielőtt férjével, Claude-dal és kisfiukkal Lyonban vettek házat.

Ahogy a díjnyertes regényében leírja, az 1999. június 22-i dráma kettétörte az életét. A férje halála utáni heteket egy 2001-ben megjelent novellában írta meg.

Éltem tovább, könyveket írtam, sikerült talpra állnom, jóllehet egy ilyen esetben teljesen megváltozik az ember  mondta a díjazott az AFP hírügynökségnek adott interjúban.

Brigitte Giraud 2007-ben elnyerte a legjobb novellának járó Goncourt-díjat a magyarul is megjelent Nem ér annyit a szerelem című novelláskötetéért, és 2019-ben a Médicis-díj esélyesei között volt.

Régóta tudtam, hogy ezt a könyvet meg kell írnom. A könyvet, amely méltó Claude emlékéhez, a szerelmi történetünkhöz, egy olyan könyvet, amely ezt az egészet összefogja, és amely az igazságot kutatja, minden igazságot – mondta a szerző Goncourt-díjas regényéről. De nem tudtam volna megírni húsz évig, mert meg kellett találnom a megfelelő távolságot – tette hozzá.

A szerző a férjével közösen vett ház eladása után fogott bele szerelmi történünk megírásába, amely során a balesetet illetően számos, addig homályos körülményt is meg tudott világítani, olyan kérdések megválaszolásával, hogy mi történt volna, ha a testvére nem náluk tárolja azt a japán gyártású motorját, amelyet Japánban betiltottak, külföldön viszont árusítanak, ha aznap nem teszi át szakmai megbeszélését Párizsban, vagy ha lett volna mobiltelefonja.

A feltételezések számbavételével Brigitte Giraud részletesen és aprólékosan megvizsgál minden apró történést és döntést, amely egy életet befolyásolhat. Azokat az érdektelennek tűnő dolgokat is, amelyeket megmagyarázhatatlannak, sorsnak vagy véletlennek nevezünk általában, de amelyek ugyanúgy meghatározzák a döntéseinket önmagunk és a környezetünk számára, mint a tudatos lépések.

A másik legjelentősebb francia irodalmi elismerést, a főként formai újításokért adományozott Renaudot-díjat a zsűri Simon Liberatinak ítélte Performance című regényéért, amely egy hetvenes éveiben járó író és egy nála ötven évvel fiatalabb nő viszonyáról szól.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése