Indul a 19. Verzió Filmfesztivál

November 8-20. között rendezik meg idén Magyarország egyetlen emberi jogi dokumentumfilm fesztiválját, a Verziót, ahol a legaktuálisabb, legfrissebb nemzetközi és hazai kreatív dokumentumfilmek várják a nézőket. Az idei válogatás sok égető emberi jogi témát ölel fel: megrázó történeteket bátor újságírókról, az erőszak traumáját feldolgozó nőkről, komplex családtörténetekkel és identitásokkal szembenézni akaró fiatalokról, a diktatúrákkal és nemzetközi vállalatokkal dacoló aktivistákról – akik mind egy befogadóbb, békésebb jövőért küzdenek. A vetítéseket számos beszélgetés, koncert, kiállítás és szakmai program kíséri.

A 19. Verzió Filmfesztivál 75 kreatív dokumentumfilmet mutat be 40 országból. A mozikban Budapesten november 9-16. között lehet megnézni a filmeket, míg a Szabad Terekkel karöltve Debrecenben, Szombathelyen, Pécsett, Szegeden és Kecskeméten vetítenek válogatásokat a filmekből. A fesztivál online filmtára, a Verziótéka november 14-20. között várja azokat, akik online szeretnének csatlakozni a 19. Verzióhoz. A fesztiválbérletek és jegyek elérhetőek a budapesti vetítésekre a Toldi, a Művész és a Kino mozikban és a mozik weboldalán. A megnyitóra jegyek kaphatók a Trafó jegypénztárában és a weboldalán.

A program Nemzetközi versenyébe olyan alkotások kerültek, amelyek világunk legégetőbb témáival foglalkoznak. Megismerhetjük a szlovák oknyomozó újságíró, Ján Kuciak meggyilkolásának részleteit (Egy újságíró meggyilkolása), az amerikai csapatok afgán kivonulásának körülményeit (Visszavonulás), a legnagyobb palesztin menekülttábor életéről szóló filmes naplót Bassár el-Aszad rezsimjének brutális ostroma alatt (Kis Palesztina – Napló egy ostrom alatt álló városból) vagy a Mianmarból kicsempészett rövidfilmekből összeállított körképet (Mianmari naplók), amely nyers és érzékeny módon nyújt betekintést a címlapok hírei mögé.

A díjátadó utáni gálán kerül sor A karmester magyarországi ősbemutatójára. A film a komolyzene világába kalauzolja a nézőt és betekintést ad a széles nemzetközi elismerésnek örvendő, kiemelkedő karmester, Marin Alsop életébe, aki nőként elsőnek vívta ki, hogy egy szimfonikus zenekar karmestere lehessen.

A Verzió Magyar versenyébe nevezett alkotások idén is tanúságot tettek arról, milyen sokszínű és izgalmas munka folyik a hazai dokumentumfilmes műhelyekben. A versenyprogramba került tíz alkotás, habár távoli vidékekre is elkalauzol, többnyire szűkebb környezetünk kulturális, történelmi és emberi dilemmáival szembesít. Megrendítő, elgondolkodtató élményeket és tartalmas szórakozást egyaránt ígér az idei magyar verseny. A fesztiválon Almási Tamás Ózd-sorozatának első része is visszaköltözik a mozivászonra.

A fesztivál idei „Antropocén” szekciójának filmjei a tevékenykedő embereket állítják középpontba akik a műanyaghulladék kontinensek közötti vándorlását tanulmányozzák (Északi sodrás), vagy az északi nomád közösségek életét befolyásoló bürokratikus döntéshozatalt igyekeznek visszafordítani (Radji). A globális klímaváltozás egyre többeket foglalkoztat, aminek nyomán rengeteg, több szempontból is ellentmondásos (Lázadás) mozgalom indult világszerte.

Szolidaritás UA” tematikus program célja, hogy bemutassa az ukrán társadalom komplexitását és sokféleségét, és egyben emléket állítson Mantas Kvedaravičius litván filmrendezőnek, akit idén április 2-án Mariupol ostroma alatt gyilkoltak meg. A szekció továbbá négy friss ukrán alkotást tartalmaz, amelyeken keresztül a néző megismerheti az ország múltját és jelenét, utazást tehet térben és időben várostól vidékig, az ország keleti végétől a nyugatiig.

A fesztivált számos izgalmas program kíséri, így a nézők az Eötvös10-ben megtekinthetik a filmek inspirálta alternatív plakátkiállítást, valamint ugyanitt november 9. és 12. között 360 fokos VR-videók révén belecsöppenhetnek mások valóságába. Közel 40 meghívott nemzetközi vendég érkezik, köztük rendezők és producerek, filmipari szakemberek, akik a filmek utáni beszélgetésekben vesznek részt. Idén is kiemelt szakmai program kíséri a filmfesztivált, a DocPro keretében izgalmas beszélgetések és előadások lesznek, amelyek a dokumentumfilmezés fontos kérdéseit járják körbe. Esténként a Toldiban és az Edith bárban pedig koncertek és bulik zárják a vetítéseket.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése