Mácsai Pál és Nyáry Krisztián is a Kiskorona7-be látogat decemberben

Schäffer Erzsébet, Nyáry Krisztián és Lévai Katalin könyvbemutatóval, Mácsai Pál és Mácsai János színpadi beszélgetésre, Érdi Tamás önálló esttel várja a közönséget a Kiskorona7-ben. Koncertek, gyerekprogram és időszaki kiállítások is gazdagítják a decembert.

Mácsai Pál és Mácsai János (forrás: családi gyűjtemény)


Lévai Katalin Krúdy Rózsája – egy kurtizán írónő története című kötetének bemutatójával indul a hónap. December 1-jén este hattól Nyáry Krisztián beszélget a szerzővel. Vajon hogyan fonódott össze Krúdy Gyula, a zseniális író és Madame Rose, a gyönyörű és merész gondolkodású kurtizán sorsa? Lévai Katalin regénye nem csak erre keresi a választ. Két páratlan egyéni sorsot és lelkületet tár elénk a párhuzamosan futó élettörténetekben, amelyeket át- meg átsző az emlékezés, az emlékekre való folytonos reflektálás, az élénk elmélkedés életről, halálról, szerelemről. A rendezvény ingyenes, de regisztrációhoz kötött.

In memoriam Giovanni Bottesini – december 2-án minden idők leghíresebb nagybőgőművészére emlékezünk, születésének 200. évfordulóján. Járdányi Gergely évtizedek óta szenvedélyesen kutatja, játssza és publikálja Bottesini hagyatékát. A 200. évforduló alkalmából a művész újra előadja Bottesini összes nagybőgőművét, ez a hangverseny a sorozat első itthoni állomása. Giovanni Bottesini nemcsak zeneszerzőként, hanem karmesterként is elismerésnek örvendett, Verdi felkérésére például ő vezényelte az Aida 1871-es ősbemutatóját Kairóban, egyes operáit pedig néha több tucatszor is meg kellett ismételni a nagy érdeklődésre való tekintettel. Világraszóló hírnevét azonban kétségtelenül virtuóz nagybőgőjátékának köszönhette. Már igen fiatalon elnyeri „a nagybőgő Paganinije” elismerést, pályafutása alatt bejárja egész Európát és Amerikát.

Schäffer Erzsébet legújabb könyvének bemutatója december 8-án este hattól a Till Ottó-teremben várja az érdeklődőket. Az Indián nyár című kötet alcíme: Belső utakon. Mert az ember élete utolsó harmadában legbelső útjaihoz is elérkezik. „Itt aztán érdemes barangolni. Fájdalommal és örömmel jár, de azért megéri” – mondja a szerző.

December 9-én Érdi Tamás tér vissza a Társaskör színpadára. Műsorának első részében Liszt-válogatást játszik, majd egy-egy Bartók-, Debussy- és Kodály-művet hallhat a közönség. „Kerek Debussy és Kodály évfordulót ünneplünk 2022-ben, de a szólóestem egyik fontos szereplője mégis Liszt Ferenc. A Villa d’Este szökőkútjai különleges hangulatot idéz, bevallom Lisztnek ez a darabja áll hozzám a legközelebb. Már tizenévesen beleszerettem elvarázsolt csillogó futamsorozataiba, káprázatos, ahogy a szökőkutak csobogását zenévé alakítja!” – fogalmaz a művész.

Az Óbudai Kamarazenekar soron következő hangversenyét december 11-én rendezik meg. Ezúttal Händel: Vízizenéje (D-dúr szvit), J. Chr. Bach: c-moll brácsaversenye és Haydn: D-dúr (Az óra) szimfóniája csendül fel. Közreműködik Botos Veronika brácsaművész és Gazda Péter vezényel.

A Társasköri karácsony idén is egy „családi” est lesz, december 14-én 19 órától. Születésének 100. évfordulóján nagyszabású kiállítással emlékezik Mácsai István festőművészre a Kiscelli Múzeum. Ebből az alkalomból az Óbudai Társaskörben két fia, Mácsai János zenetörténész és Mácsai Pál színművész, különleges programmal várja a közönséget. Színpadi beszélgetésük nem csak édesapjukról és az ő művészetéről szól majd – átlengi a történelem, a bánat, az öröm, és persze a humor. Mindez pedig a festő hagyatékában fönnmaradt, soha nem hallott naplószövegekkel, fotókkal és filmekkel illusztrálva.

A rendszeres, havi programok folytatódnak: a gyermekek kedvelt Hangolda-foglalkozása Kővári Eszter Sárával, ezúttal Madarak karácsonya címmel, december 9-én, Czigány György sorozata, a Játékos muzsika 11-én várja az érdeklődőket. A Hungarikonok-tárlat a belső terekben, Kovách Gergő szobrászművész Az ég felé című kiállítása pedig a pincegalériában december 16-ig látogatható hétköznap 9 és 18 óra között, a belépés díjtalan. Részletek az összes hangversenyre vonatkozóan, valamennyi közreműködővel, jegylinkekkel: obudaitarsaskor.hu.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése