Párizsban nyert rangos elismerést a Magyar Nemzeti Balettintézet növendéke

Pollák Julianna Éva klasszikus balett kategóriában ért el első helyezést egyedüli magyar indulóként a világ legnagyobb nonprofit nemzetközi balettversenye, a Youth America Grand Prix (YAGP) november 3. és 6. között megrendezett párizsi elődöntőjén.


A Magyar Nemzeti Balettintézet (MNBI) 2. évfolyamos növendéke a 9 és 11 év közti, úgynevezett prekompetitív klasszikus balett kategóriában az Európa csaknem minden országából érkezett 71 induló közt végzett első helyen. Felkészítő mesterei, Chernakova Olga és Kirejko Dmitrij Taraszovics betanításában Bronyiszlava Nyizsinszka és Dimitri Romanoff A rosszul őrzött lány-koreográfiájából és David Lichine Graduation Ball (Érettségi bál) című balettjéből mutatott be egy-egy részletet.

Julianna a kortárs prekomptetitív kategóriában is eredményesen szerepelt, itt Vetési Adrienn Szitakötő című koreográfiájával a 36 indulóból a 12. helyen végzett. A díjak odaítéléséről döntő 11 fős zsűriben olyan jeles személyiségek foglaltak helyet, mint Katherine Williams, az American Ballet Theater (ABT) szólistája, Élisabeth Platel, a Párizsi Opera Balettiskolájának igazgatója, Christopher Powney, a londoni Királyi Balettiskola művészeti igazgatója vagy Nicolas Le Riche, a Királyi Svéd Balett művészeti igazgatója. Az André Malraux Színházban megrendezett háromnapos megmérettetéshez számos mesterkurzus is kapcsolódott a Párizsi Opera Balettiskolájában, amely több mint 300 éves múltjával a legpatinásabb balettképzést nyújtó intézménynek számít a világon.

Pollák Julianna Éva és Chernakova Olga

A Bolsoj Balett egykori táncosa, az Egyesült Államokban balettmesterként tevékenykedő Larissa Saveliev és férje, Gennadi Saveliev, az American Ballet Theater szólistája által 1999-ben alapított YAGP mindössze néhány év alatt a legrangosabb balettversennyé és ösztöndíjprogrammá nőtte ki magát a tengerentúlon. A csakhamar nemzetközivé, majd világversennyé váló, évente megrendezett verseny részeként az Egyesült Államokban és Kanadában 31, Európában, Ázsiában, Közép- és Dél-Amerikában, Ausztráliában, valamint a virtuális térben további 12 elődöntőt tartanak, amelyek legjobbjai kapnak meghívást a floridai Tampában 2023. április 3. és 9. között megrendezendő döntőre.

A Magyar Állami Operaház és a Magyar Nemzeti Balett 2016-ban Solymosi Tamás balettigazgató koncepciója nyomán hívta életre az intézmény önálló balettképzését, hogy európai példák nyomán segítse elő a klasszikus balett műfajának népszerűsítését és hozzájáruljon az elkövetkező nemzedék magyar balettművészeinek felneveléséhez.

A 2018 óta Radina Dace művészeti igazgató által vezetett intézmény növendékei az elmúlt években számos nemzetközi versenyen arattak sikert, többek között a bécsi Vibe-on, a berlini Táncolimpián, a Rigai Nemzetközi Balettversenyen, a leccei Domenico Modungo Nemzetközi Balett- és Kortárstáncversenyen vagy a Spoletói Nemzetközi Táncversenyen.

Legutóbb idén október végén a Holland Junior Balettversenyen az MNBI 3. évfolyamos növendékei közül Bonecz Franciska Yuki ért el 1. helyezést és nyerte el a Toer van Schayk-díjat, míg Jászovics Mira a 2. helyen végzett. Az MNBI növendékeivel a nagyközönség itthon legközelebb A diótörő operaházi sorozatában találkozhat 2022. november 27. és 2023. január 15. között. A balettnövendékek képzését kizárólag tandíjból finanszírozó Magyar Nemzeti Balettintézet művészeti tevékenységét 2019 óta segíti A Magyar Állami Operaház Balettnövendékeiért Alapítvány, melynek alapítója Aradi Mária nemzetközileg elismert balettművész és balettmester, kuratóriumának elnöke pedig Steiner-Isky Annamária. Az Alapítvány munkáját a kultúra iránt elkötelezett mecénások támogatták az elmúlt évben. A mások mellett a MOL Új Európa Alapítvány és Demján Lídia asszony által biztosított kiemelten fontos adományok többek közt a versenyeken való részvételeket és tanulmányi ösztöndíjakat is finanszíroznak.

Fotók: Radina Dace

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése