Pásztor Béla kapta az idei Makovecz Imre-díjat

Az elismerést 2015-ben három szervezet, a Makovecz Imre Alapítvány, a Magyar Művészeti Akadémia és a Kós Károly Egyesülés alapította és szoros együttműködésben döntenek a díjazott személyéről. 2022-ben Veresegyház polgármestere, Pásztor Béla érdemelte ki az elismerést.

Pásztor Béla (forrás: Mézesvölgyi Nyár / Facebook)

A díjat a 2011-ben elhunyt Kossuth- és Ybl-díjas építész, Makovecz Imre születésnapján, november 20-án adják át azokban az években, amikor az alapító szervezetek között egyetértés van egy megfelelő jelöltről. A díjazott olyan személy lehet, aki munkássága során hivatását Makovecz Imre szellemi nyomdokain példamutató kitartással, állhatatossággal és szorgalommal végezte, amellyel hozzájárult a magyarság szellemi értékeinek megőrzéséhez és fenntartásához.

A grémium által idén kiválasztott Pásztor Béla 1964 óta vezeti Veresegyházat. Mint a kuratórium közleménye kiemeli, ez idő alatt a polgármester hitet tett az organikus építészet közösségteremtő és formáló ereje mellett. Ezen meggyőződését a mai napig megőrizte, ezzel formálta városa arculatát és hozzájárult közössége szellemi és épített gyarapodásához. A díjazott a Héttorony Fesztivál zárógálájának keretében vasárnap vette át az elismerést a Fonó Budai Zeneházban.

Első alkalommal, 2015-ben Kiss Ferenc hangépítész részesült Makovecz Imre-díjban, 2019-ben Böjte Csabát díjazták az alapítók az építész, a Magyar Művészeti Akadémia alapító örökös elnöke születésnapján. Tavaly a COVID-járvány miatt egyszerre két díjat adtak át, Buzás Péter, Makó egykori polgármestere kapta a 2020-as, Kovács Gyula gyümölcsész, a magyar Tündérkert-mozgalom úttörője a 2021-es elismerést.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése