Székesfehérvárra érkezik Göncz Árpád drámája

Időutazás? Szerelmi történet? Történelmi visszatekintés? Vagy egy egyszerű beszélgetés két ember – egy nő és egy férfi – között? – ezek elegyéből áll össze a 100 éve született köztársasági elnök, Göncz Árpád drámája, a Mérleg, melyet Kerkay Rita rendezésében, Varga Mária és Zsótér Sándor kettősével láthat a közönség november 13-án és 20-án a székesfehérvári Vörösmarty Színház Kozák András Stúdiójában.

Jelenet az előadásból

Egy-két bútor, pár kis szobor, néhány nipp. Mintha a nagyszüleink nappalijában lennénk. Közben ott van az egykori szerelmespár megkésett randevúja. 23 év után, rengeteg kérdéssel. Mennyiben eldöntött az életünk? Szerepet játszhat-e benne személyes akaratunk? Melyik a súlyosabb döntés: menni, és új életet kezdeni, vagy itthon maradni? 23 év után, az újra találkozáskor, minden megtörténhet. A folytatás vagy akár az örök búcsú is.

Kerkay Rita februárban kapta meg a felkérést, hogy rendezze meg a Mérleget. A rendező előtt már a darab olvasásakor Varga Mária és Zsótér Sándor arca lebegett, velük képzelte el a készülő előadást: „Varga Máriával Székesfehérváron a Vörösmarty Színházban sok előadásban dolgoztunk együtt, Zsótér Sándor pedig a Színház- és Filmművészeti Egyetemen volt az osztályfőnököm. Nagyon megtisztelő számomra, hogy igent mondtak a felkérésre, mert mindig is csodálva néztem a munkájuk. Rengeteget tanulok tőlük a próbafolyamat során és biztonságban érzem magam Velük.”

Varga Mária is izgalommal vetette bele magát a munkába, hiszen mindkét figurát érdekesnek tartja attól függetlenül, hogy életüket nem az extrém események és fordulatok határozzák meg.

„Ez egy kaland” – mondta Zsótér Sándor, aki egy pillanatig sem hezitált, hogy elvállalja-e a Férfi szerepét. „A könyvet Gerlits Rékától és Mészáros Piroskától, a Bátorságok Könyve kitalálóitól kaptam. A nyolcvanas években írtak ilyen darabokat, másfajta, nem divatos. Két ember hosszan beszélget különösebb trükk nélkül. Nincsenek nagy fordulatok, nem egy Netflix sorozat. Én mindig félek, óvakodok kimondani egy mondatot, vagy egy szót, vagy egy szlogent, hogy ez erről vagy arról szól.”

Jelenet az előadásból

A november 13-i előadás után pedig Perczel Enikő beszélget Varga Máriával, Kerkay Ritával és Zsótér Sándorral.

Fotók: Gordon Eszter

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése