Tíz év kihagyás után újra átadták a Pro Cultura Urbis díjakat

Szilágyi Lenke fotóművész, Kieselbach Tamás magyar műkereskedő, művészettörténész, valamint a Hosszúlépés városi sétaszervező cég alapítói és munkatársai, Koniorczyk Borbála és Merker Dávid vehették át a Fővárosi Önkormányzat Pro Cultura Urbis díját pénteken Budapesten.


A díjat a Pro Cultura Urbis Közalapítvány kuratórium ítéli oda, a város kulturális életében kiemelkedő munkát végző személyek és intézmények tevékenységének elismerésére. A 2 millió forintos pénzdíj mellé a kitüntetettek egy bronz kisplasztikát is kapnak: a város stilizált kulcsát szimbolizáló női alak Ligeti Erika szobrászművész alkotása.

Az alapítás évében a díjat Göncz Árpád író, volt köztársasági elnök, Jancsó Miklós filmrendező, Köves Éva képzőművész, valamint a Fonó munkatársai vehették át. Azóta olyan személyiségeknek ítélték oda mások mellett az elismerést, mint Hofi Géza előadóművész, Markó Iván táncművész, Kaján Tibor karikaturista, Török Ferenc filmrendező, Megyik János festőművész, Sztevanovity Zorán előadóművész, Lugosi Lugó László fotóművész és Sebő Ferenc énekes.

A díjjal kitüntetett intézmények, szervezetek között van az International Buda Stage, a Magyar Fotográfusok Háza, az Írók Boltja, a Spinoza-ház és a MU Színház Egyesület.

A sajtóiroda tájékoztatása szerint a Pro Cultura Urbis Közalapítványt jelenlegi formájában 2000 óta működteti a Fővárosi Önkormányzat. A kuratórium célja a főváros kulturális életét gazdagító új értékek létrejöttének és a főváros kulturális örökségét népszerűsítő események és tevékenységek támogatása. Mint írták, a közalapítvány feladata a független művészeti szcéna bevonása a Budapest 150 emlékévbe: a 40 millió forintos keretből 2023-ban megvalósuló művészeti és kulturális projekteket támogattak, valamint a független színházak támogatására szánt fővárosi 150 millió forintos keretről is a Közalapítvány döntött a Független Előadóművészeti Szövetség együttműködésével.

A Fővárosi Közgyűlés Budapest egyesítésének 150. évfordulója alkalmából élesztette újra a 2011-ben megszüntetett Pro Cultura Urbis Közalapítványt. Az elismeréseket pénteken adták át a Puskin moziban.

Fotó: Ruzsa Rania / Pro Cultura Urbis Közalapítvány

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése