Újra a táncé a dobogó – íme a Lábán Rudolf-díj idei jelöltjei

A Lábán Rudolf-díj kuratóriuma november 18-án (pénteken) a Trafóban adja át a 2020-as és 2021-es év legjobb hazai kortárs táncelőadásáért járó független szakmai díjat.

Jelenet a Fény általból (fotó: Ofner Gergely / Trafó)

A koronavírus okozta csúszások miatt a kuratórium idén egyszerre két év táncbemutatóiból válogatott. Míg a 2020-as évet az jellemezte, hogy a színházak mentik a tervezett műsorokból, ami csak menthető, addig 2021 az előadó-művészet minden területén a felfordulás és bizonytalanság okán kibontakozott új valóság kitapogatásáról szólt – önvizsgálatról, szokások megkérdőjelezéséről, megváltozott identitások megismeréséről, kísérletező alkotói folyamatokról. 2020-ban összesen 90 táncbemutató volt Magyarországon, 2021-ben viszont már a pandémia előtti évekhez hasonló számú premiert láthatott a közönség: összesen 127-et.

A két év terméséből Goda Gábor, Juhász Adél, Jenna Jalonen, a Molnár Csaba-Vadas Zsófia Tamara-Vass Imre alkotócsoport, Mészáros Máté és Újvári Milán egy-egy bemutatója kapott jelölést. A kuratórium különdíját – ezúttal megosztva – Gryllus Ábris, Philipp György és Porteleki Áron zenész-zeneszerző érdemelte ki.

A díjátadó műsorvezetője Bombera Krisztina televíziós újságíró, jogász lesz. A díjátadók között található Kelemen Kristóf rendező, író, színházcsináló és Gerhes Gábor képzőművész is.

A MU Színház és a Trafó által létrehozott Lábán Rudolf-díj kuratóriumának jelenlegi tagjai: Artner Szilvia Sisso újságíró, Fuchs Lívia tánctörténész-tánckritikus; Králl Csaba tánckritikus-szerkesztő, Komjáthy Zsuzsa tánckritikus, Rényi András esztéta, Százados László művészettörténész és Török Ákos tánc- és színikritikus.

A jelöltek teljes listája:

Artus – Goda Gábor Társulata: Minden (is) (Rendező-koreográfus: Goda Gábor)
Juhász Adél: László Károlyné (Koreográfus: Juhász Adél)
Mészáros Máté: Fény által (Koreográfus: Mészáros Máté)
Molnár Csaba-Vadas Zsófia Tamara-Vass Imre: Game changer 1. (Alkotók: Molnár Csaba, Vass Imre, Vadas Zsófia Tamara)
SUB.LAB.PRO: Ring (Koreográfus: Jenna Jalonen)
Újvári Milán: Show (Koreográfus: Újvári Milán)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése