70 helyszínen várja az érdeklődőket a 10. Színházi Olimpia

A jubileumi szemlére, melyre 35 ország 200 társulata érkezik Magyarországra, 2023. április 1. és július 1. között kerül sor. A kezdeményezéshez csatlakozó budapesti és vidéki teátrumok mindegyike a hazai produkciókon túl egy külföldi és egy határon túli magyar társulatot is fogad – hogy melyeket, arról maguk dönthetnek.

Fotó: Streier Máté / Nemzeti Színház

A kezdeményezés egyrészt azt a célt szolgálja, hogy a különböző nációk megismerkedjenek egymás színházi hagyományaival, másrészt a szervezők szeretnének lehetőséget biztosítani a kisebb társulatoknak arra, hogy tartós nemzetközi kapcsolatokat alakíthassanak ki.

A 10. Színházi Olimpia oldalán már most elérhető a programok egy része, a műsor azonban még nem teljes, az eseménysorozat három hónapja alatt közel 550 programot bonyolítanak le a szervezők. Kiemelt helyszín lesz az alapításának 200. évfordulóját ünneplő Miskolci Nemzeti Színház, valamint a kortárs magyar színházi seregszemlét szervező Debrecen.

Az ISTA (International School of Theatre Anthropology) is képviselteti majd magát, amely műhelyként működik Pécsváradon Eugenio Barba szellemi irányítása alatt, de kísérőprogramokból egyik helyszínen sem lesz hiány: könyvbemutatók, workshopok, mesterkurzusok, kiállítások és konferenciák várják a látogatókat.

Forrás: Színházi Olimpia / Nemzeti Színház

Mintegy „fesztivál a fesztiválban” jön létre jövőre a IX. Madách Nemzetközi Színház Találkozó (MITEM), amely a jubileumi színházi szemle központi eseményeit öleli fel a Nemzeti Színházban. Olyan neves alkotók munkáival találkozhat majd a közönség, mint Theodórosz Terzopulosz, Tadashi Suzuki, Romeo Castellucci, Szlava Polunyin, Heiner Goebbels, Eugenio Barba, Alessandro Serra, Liu Libin vagy Declan Donellan.

„A MITEM a 2014-es alapítása óta a párbeszéd, a nyitottság, az egymás iránti kíváncsiság szellemében szerveződik. A mai válságos időkben még fontosabbak a színház képzeletbeli bárkáján átmenteni ezeket az értékeket. A kultúra segítségével kell a párbeszéd hídjait fenntartani, amelyeket a politika lerombol” – mondta MITEM kapcsán Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház igazgatója.

Forrás: Színházi Olimpia / Nemzeti Színház

Nem ez lesz az egyetlen, Színházi Olimpiába ágyazódó fesztivál: a bábos és táncszemlék mellett a 100 éves Budapesti Operettszínház is centenáriumi programsorozatra készül, az alternatív szcénát pedig többek között a Jurányi Ház és a Bethlen Téri Színház képviseli. Az amatőrök és diákszínjátszók is bemutatkozási lehetőséget kapnak, a Győri Nemzeti Színház pedig vállalta, hogy összefogja a Duna menti teátrumokat.

Az olimpia egyik fókuszát a magyar drámairodalom egyik legjelentősebb alkotója, Madách Imre személye adja, aki 1823-ban, 200 éve született, ráadásul éppen 140 éve mutatták be fő művét, Az ember tragédiáját. A bicentenárium alkalmából nemcsak konferenciák, kiállítások és új könyvek mutatják majd be a páratlan életművet, de egy egyedülálló produkció is születik: a világ minden tájáról érkeznek diákszínjátszók, hogy feldolgozzák az egyes színeket. Ráadásul a Színházi Olimpia mottója is Az ember tragédiájából származik: „Mondottam, ember: küzdj és bízva bízzál!”

Forrás: Színházi Olimpia / Nemzeti Színház

A 10. Színházi Olimpia jelképe – utalva a Bibliára – egy bárka, amely egyúttal reflektál az érkező alkotók egyik kérdésére: hogyan és hová menthetjük át önmagunkat és az értékeinket – a szervezők remélik, hogy a békés jövőbe.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése