A 22 éves Tarmo Peltokoskit nevezték ki a toulouse-i operaház zenei igazgatójává

Tarmo Peltokoski finn karnagyot nevezték ki december 13-én a dél-franciaországi Toulouse-i Capitole Operaház és Nemzeti Zenekar zenei igazgatójává, miután elődje, Tugan Szohijev orosz karmester márciusban lemondott posztjáról arra hivatkozva, hogy „elviselhetetlen nyomás” nehezedik rá annak érdekében, hogy foglaljon állást egyik vagy másik fél mellett az ukrajnai háború ügyében – tudatta az MTI.

Fotó: Christophe Abramowitz
Radio France Szimfonikus Zenekar / Facebook

A 22 éves karnagy Helsinkiben a Sibélius Akadémián végzett, és annak a tehetséges finn karmester-nemzedéknek a tagja, amelynek egy másik jeles képviselője, a 26 éves Klaus Mäkelä az Orchestre de Paris és az amszterdami Concertgebouw élén áll.

Tarmo Peltokoski 14 évesen kezdte karmesteri tanulmányait Jorma Panulánál, Mäkëlához, valamint Jukka-Pekka Sarastéhoz és Esa-Pekka Salonenhez hasonlóan.

A zongoristaként is ismert 22 éves karmester Lettország nemzeti filharmonikus zenekarának is a vezetője, ahol a kinevezése 2025-ig szól, ezenkívül 2022 januárjában megkapta a fő vendégkarmesteri címet a Deutsche Kammerphilharmonie Brementől, valamint a 2023-2024-es szezontól a rotterdami filharmonikusok fő vendégkarmestere is lesz.

Az ifjú karmester, aki korábban már kétszer is vezényelte a toulouse-i zenekart, 2024. szeptember 1-jén foglalja el új posztját. A város polgármestere, Jean-Luc Moudenc által aláírt kinevezése 2029-ig szól – derül ki a város közleményéből.

Elődje, Tugan Szohijev orosz karnagy a moszkvai Nagyszínház (Bolsoj) vezető karmesteri posztjáról is lemondott néhány héttel az ukrajnai háború kezdete után. Az oszét származású 44 éves karmester, akit a fiatal nemzedék egyik legnagyobb tehetségének tartanak, az ukrajnai háború megnevezése nélkül hangoztatta, hogy mindig is ellenezte a fegyveres konfliktusokat és zenei pályafutásának 20 éve alatt mindig is az áldozatokkal érzett együtt. Szerinte ennél többet nem várhatnak el tőle. Mint írta, „nem bírja látni, hogy kollégáit és más művészeket fenyegetések érnek, tiszteletlenül bánnak velük és az eltörlés kultúrájának áldozatává válnak”.

Tarmo Peltokoski üdvözölte elődje munkáját. Kiemelte, hogy miután kétszer is vezényelhette a közelmúltban a toulouse-i zenekart, „fel tudta mérni Tugan Szohijev fantasztikus munkáját, aki az elmúlt években Európa egyik legjobb zenekarává tette a toulouse-it”.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése