A Virág Judit Galéria színei – téli aukciójára készül a Virág Judit Galéria

A Mű-Terem Galéria huszonöt éves működésének megkoronázására készülve négy olyan művet bocsát a téli aukcióra a Virág Judit Galéria, melyek a magyar műkereskedelem színvonalát híven tükrözik. Sajtótájékoztatójukon lekerült a lepel a magyar művészettörténet két majdnem száz évig lappangó műalkotásáról, a kortárs aukció meghatározó darabjainak a bemutatása mellett.

Forrás: Virág Judit Galéria

Törő István ügyvezető igazgató nyitóbeszéde után Kelen Anna művészettörténész mutatta be a kortárs aukció két csillagát, egy 1974-es Keserü Ilona-művet, amely a Semmelweis Egyetem számára készült, Mozaikterv címmel és Maurer Dóra Quasi-sorozatának egy darabját. A két művésznő festményeinek ismertetése után, melyek változatosságukban ragadják és vizsgálják meg a színek egymásra gyakorolt hatását, a klasszikus aukció két kiemelkedő darabjának a leleplezése következett, amelyek festői ugyanezt az odaadást mutatták a színek fele.

Az első leleplezésre kerülő kép Vaszary János Alassói strand című 1938-as festménye, amely az 1939-ben elhunyt festő egyik utolsó műve. A nyolcvan évnyi lappangás után kitűnő állapotban fennmaradt kép ragyogó színei és merész kompozíciója által megjelenő életigenlésről Dr. Virág Judit mesélt az összegyűlteknek. A nyüzsgő olasz tengerpartot ábrázoló kép híven tükrözi a festő kolorizmusában feltörő imádatát a szépségnek és magának az életnek. A második felfedett kép Rippl-Rónai József Kastély-ciklusához tartozó A geszti kastély kertje című tájkép volt, amely a festő barátjának, Halmos Imre kastélyának a kertjét, illetve angolparkját örökíti meg. A kukoricásképként is emlegetett mű a petyegtetett stílus élénkségével és a finom részletekkel való összhangba hajlásával teszi teljessé a színeknek szentelt kört. A két kép külföldről került vissza hazánkba, mintegy ezzel is mutatva a magyar műkereskedelem és a tudatos gyűjtői réteg megerősödését.

A művek kaliberüknek megfelelő kikiáltási árral kerülnek kalapács alá a december 19-ei árverésen. A Rippl-Rónai-kép kikiáltási ára 160 millió forint, becsült értéke pedig 300-400 millió forint, míg a Vaszary tengerparti képe 65 millió forintról indul, a galéria pedig a becsértéket 120-160 millió forint közé helyezi. A kortárs aukció szereplőinek, vagyis Keserü Ilona Mozaikterv (SOTE) című képének 44 millió forintról indulva 80-120 millió forint körüli a becsértéke. Maurer Dóra Quasi-kép, perspektivikus, a 71. lépésből című műve 44 millió forintos kikiáltási árról indulva 80-100 millió forint közötti áron kelhet el

A képeket bemutató ingyenes kiállítást az érdeklődők december 3. és 18. között tekinthetik meg a Virág Judit Galériában.

Írta: Szabó Iringó

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése