Adventi kalendárium – 10 színházi előadás karácsonyra

A karácsonyi ünnepeket megelőző sürgés-forgásban, a ház körüli készülődés közepedte gyakran hajlamosak vagyunk megfeledkezni a karácsony lényegét jelentő családdal, barátokkal közösen eltöltött idő fontosságáról. Az alábbiakban összegyűjtöttünk tíz karácsonyi tematikájú színházi produkciókat Budapesten és a főváros környékén, melyek remek választások lehetnek az ünnepi hangulat megteremtésére, vagy akár kiváló ajándékötletek is lehetnek színházkedvelő szerettei számára.
Jelenet a Diótörőből (fotó: Berecz Valter / Magyar Állami Operaház

DIÓTÖRŐ

Csajkovszkij A diótörő című balettje évtizedek óta a karácsonyi készülődés elengedhetetlen része és talán az adventi időszak legkedveltebb darabja. A klasszikus zenére Wayne Eagling és Solymosi Tamás által koreografált mesebalettet 2022-től ismét az Operaházban láthatják a nézők. A történet Szenteste játszódik, amikor a vendégek egyike, Drosselmeier egy diótörő babát hoz ajándékba a család kislányának, Marikának. A történet a lány álmában folytatódik, ahol hercegként kel életre a bábu, és varázslatos utazásra viszi magával a lányt. Ennek kezdetén rögtön az Egérkirállyal és hadseregével kell megküzdeniük, hogy továbbmehessenek az álmok kalandos útján. Az előadás hossza 120 perc kettő felvonásban.

A jegyek és időpontok az alábbi oldalon érhetők el!

Ünnepi meglepetésként a Budapesti Operettszínház is színpadra állította a klasszikus balettet. A Diótörő a Magyar Táncművészeti Egyetemmel közös produkcióként, Harangozó Gyula rendezésében és koreográfiájával tekinthető meg.

HÓKIRÁLYNŐ

Egy igazi téli mese a szeretetről, barátságról, összetartásról, amely minden kicsi és nagy gyerek szívét átmelegíti. Gonosz erőkkel szembeszáll a jó, a barát ellenséggé lesz, a felhőtlen gyerekkor véget ér... Vajon tudunk-e felelősséget vállalni egymásért?

A Turay Ida Színházban most ez az eredeti Andersen-meséhez hű színpadi adaptációt alkotott meg, varázslatos látványvilággal. A Hókirálynő szerepében Vanya Tímeát, Gredaként Szőke Laurát, Kay megformálójaként pedig Valázsik Pétert láthatjuk majd színpadra állni.


A jegyek és időpontok az alábbi oldalon érhetők el!

Jelenet a Hókirálynőből (fotó: Hurta Hajnalka / Turay Ida Színház)

TÉLI TÁNC

A Magyar Nemzeti Táncegyüttes művészi küldetésének egyik fontos műsortípusa a Folklór- kalendárium című sorozat, amelyben elfeledett, letűnőben lévő hagyományaink, jeles napi szokásaink élednek újra a színpadon, bepillantást engedve régi fonóbéli esték hangulatába, a lucázás vidám eseményeibe, de láthatják a nézők a babonák világához köthető „boszorkánytáncot” éppúgy, mint a hagyományos betlehemezést. A darabot a Magyar Nemzeti Táncegyüttes Tánckara és Zenekara adja elő. A műsor időtartama 60 perc szünet nélkül.

A jegyek és időpontok az alábbi oldalon érhetők el!

A KARÁCSONYI RÓZSA LEGENDÁJA

Egy csodálatos költői mese a hit erejéről, a csodákról, és az isteni gondviselésről, rablókkal, szerzetesekkel, gyerekekkel. A mesében a rablók erdei lakhelye mellett minden karácsonykor, a legnagyobb hidegben, egy napra feléled az erdő, kivirágzanak a virágok. Selma Lagerlöf meséjét Pogány Kázmér fordítása alapján Horváth Péter állította színpadra. Az előadás időtartama 50 perc egy felvonásban.

A jegyek és időpontok az alábbi oldalon érhetők el!

Jelenet a Kristályból (forrás: Recirquel / Facebook)

KRISTÁLY

A Recirquel Társulat 2018 óta adja elő minden karácsonykor a Kristály című előadását, amely kiválóan ötvözi a táncos színpadi és cirkuszi elemeket. Kicsiket és nagyokat, gyerekeket és felnőtteket egyaránt azonnal elbűvöl a szívmelengető történet. A Kristály varázslatos világa új helyszínre költözve, a Millenáris Üvegcsarnokában várja a családokat idén télen. A lényegesen nagyobb előadótérnek köszönhetően új díszlet- és látványelemekkel egészül ki a produkció, így azoknak is új élményt nyújthat, akik már látták az előadást.

A darab különlegessége, hogy kizárólag állójegy váltására van lehetőség, mivel a produkció a teljes 50 perces játékidő alatt interaktív mozgásban tartja a közönséget.

A jegyek és időpontok az alábbi oldalon érhetők el!

ADVENT A HARGITÁN

Sütő András darabja Susán Ferenc rendezésében a lelkünkhöz szól, és gondolkodóba ejt Székelyföld különös, misztikummal, néphagyományokkal teleszőtt világa. Az isteni akaratban rendíthetetlenül hívők, ám az Úr döntéseivel mégis folyton pörlekedők világa ez. Itt, a térképen feleslegesen keresett, mert valójában bennünk lévő Kis Romlás és Nagy Romlás mellett, a Hargita zord hegyei között éli életét a korán megözvegyült Bódi Vencel… A havasokban találkozik a múlt és a jelen, a hűség és megbocsátás, az önzés és a hit, a szeretet és a sosem múló remény. Itt, ahol a tragédia és a csoda kézen fogva jár. A játékidő 134 perc.

A jegyek és időpontok az alábbi oldalon érhetők el!

Jelenet az Árvákból (fotó: Kállai-Tóth Anett / Marczi Közösségi Ház)

ÁRVÁK 

Danny és Helen ünnepi vacsorára készülődnek, amikor belép Helen öccse, Liam, csurom véresen. Dennis Kelly kamaradrámája egy lebilincselő krimi történetén keresztül mesél az előítéletekről, a gyűlöletkeltésről, a társadalmi rétegek szétszakadásáról, a társadalomban pattanásig feszülő félelemről és bizonytalanságról, vagyis arról, ami a legjobban meghatározza a mindennapjainkat. Szereplőinknek nem biztos, hogy van feloldás, de a nézőknek még lehet. A nézők Lovas Rozi, Lengyel Tamás és Molnár Áron szereplésével láthatják a produkciót a Marczibányi Téri Művelődési Központban.

A jegyek és időpontok az alábbi oldalon érhetők el!

KÁROLI GÁSPÁR: VIZSOLYI BIBLIA 2.0

Ez a Biblia a színész-emberé. Amit hallunk, Csernus olvasata, amit látunk az is csak az övé. Mégis mindnyájunké, attól az emberségtől, ami minden percében jelen van a színpadon. Szenvedélye s szenvedése is, és sokszor a humora. Az alig két órába átemelt töredékek egésznek tűnnek, mert a részletek egymásra épülnek. Csernus azt ragadja meg, amiben emberi helyzetet, emberi közlést talál és lényegeset. Amikor ember szól az emberhez és emberi, ha Isten beszél hozzánk.” (Tarbay Ede – Vigilia) 

Az előadást szerkesztette, rendezte és előadja: Csernus Mariann. A Bethlen Téri Színházban bemutatott produkció hossza körülbelül 70 perc.

A jegyek és időpontok az alábbi oldalon érhetők el!

Jelenet a Melyiket a 9 közül? című előadásból (fotó: Urbán Ádám / FNC)

MELYIKET A 9 KÖZÜL?

A Fővárosi Nagycirkusz az idei ünnepek alkalmából állította színpadra a Melyiket a 9 közül? Című előadást Jókai Mór novellája alapján. A cirkuszi karácsonyi játék nagyszerűen ötvözi magában a cirkuszművészetet, a zenét, az éneket és a színházművészetet. A Jászai Mari-díjas Fekete Péter rendezésében, és Rátkai Erzsébet jelmezeivel egy varázslatos világba csöppenünk, ahol a legfontosabb értékek kelnek életre a cirkusz-és a társművészetek által.

A jegyek és időpontok az alábbi oldalon érhetők el!

BÉKE!

A Fábián Péter és Benkó Bence által rendezett biblikus betlehemi ballada kísérletet tesz a béke fogalmában rejlő ellentmodások újrafogalmazására. Jézus tanításai szerint a békéhez vezető út a megbocsátás útja: aki képes megbocsátani az ellene vétkezőnek, az békére lel. Ezt a krisztusi tanítást igyekszik követni a három betlehemi pásztor is, akik személyesen köszönthették a Megváltót születése éjszakáján. De vajon hogyan érvényesíthető a békére való törekvés erkölcsi parancsa a valóságban? Az előadás nem kevesebbre vállalkozik, minthogy továbbszövi a három betlehemi pásztor történetét. Mi történt, miután hazatértek a kisded Jézus jászolából? Hogyan őrizték meg a békét lelkükben, Betlehemben és széles e világon? A szereposztásban Bán Bálint, Borsányi Dániel, Formán Bálint, Gyöngy Zsuzsa, Király Dániel és Piti Emőke látható. Az előadás az Ördögkatlan Fesztivállal közös koprodukció a Gólem Színház színpadán.

A jegyek és időpontok az alábbi oldalon érhetők el!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése